Turncoach Van den Berg over misstanden in de turnwereld: "Het was een bizarre cultuur"

Het turnschandaal in ons land breid zich verder uit. Er komen steeds meer verhalen over mishandeling naar buiten, nadat turncoach Gerrit Beltman bekende dat hij zijn pupillen heeft vernederd en mishandeld. Turncoach Tjalling van den Berg van de turnschool in Heerenveen herkent de verhalen en pleit voor een volledig nieuw beleid, al zal dat volgens hem niet makkelijk zijn.
© Omrop Fryslân
"Die verhalen zijn eigenlijk al jaren aan de gang", zegt Van den Berg, die het nieuws over de misstanden in de turnwereld vergelijkt met een heidebrand. "Alle dingen komen nu samen: turnsters, de aandacht komt erop, dus er komen steeds meer mensen die die dingen uit het verleden naar voren halen. Het is dus nu niet meer een heidebrand, het is een vuurzee. En omdat er in het verleden nooit goed geblust is, is het nu ook bijna niet meer te blussen."

Gerben Wiersma

De leiding van de gymnastiekunie KNGU gaat deze week in gesprek met turntrainers Vincent Wevers en Gerben Wiersma. Dit gebeurt naar aanleiding van het verhaal van oud-turnster Joy Goedkoop, die zegt dat Wevers haar schopte en sloeg en dat het trainen onder Wiersma wel zonder geweld verliep, maar toch "onmenselijk" was. Wiersma komt uit Fryslân en is bondscoach van de Nederlandse turnsters. Hij liep in het verleden stage bij Tjalling van den Berg.
Volgens Van den Berg is er in Heerenveen met het aanstellen van Wiersma al een cultuuromslag gemaakt. "Een jonge coach, uit de eigen omgeving, die de turnster meer centraal stelde, in plaats van de trainer en de oefenstof als belangrijk. Dus het was eigenlijk een moderne coach." Hij vindt het ook te ver gaan, om het verhaal over Wiersma aan één turnster op te hangen.

Statement van de Oranje-selectie

De beste turnsters van Nederland "herkennen zich niet in het beeld dat nu geschetst wordt van het Nederlandse turnen met betrekking tot de verhalen van vroeger". Dat melden ze in een gemeenschappelijke verklaring, die door Sanne Wevers wordt gedeeld. "De afgelopen periode vormt er een opeenstapeling van triest nieuws vanuit de turnwereld. Eerst internationaal, maar nu ook nationaal. Ons medeleven gaat uit naar iedereen die negatieve ervaringen in onze sport heeft gehad."
De Oranje-selectie zegt dat er in hun team een gezond topsportklimaat heerst en roept de KNGU op om op dezelfde manier verder te gaan. De verklaring is namens onder anderen Eythora Thorsdottir en Lieke Wevers en Sanne Wevers verstuurd. Vincent Wevers, de vader van de twee turnsters, liet afgelopen weekend weten ook met een verklaring te komen.
De begeleiding van Wiersma wierp zijn vruchten af voor de turnsters, zegt Van den Berg. "Wij slaagden er in Heerenveen in om turnsters die normaal met zeventien jaar volledig fysiek en mentaal afgebrand waren, tot bijna dertig jaar te houden."

Bizarre cultuur

Maar dat ging niet overal zo, weet Van den Berg. "Het hele turnen, over de hele wereld, was verschrikkelijk. Verbaal geweld, turnsters waren afhankelijk, het was een heel bizarre cultuur. En ik vond juist dat wij door de aanstelling van dit soort coaches op het goede spoor zaten. Dus ik herken mij daar niet in, de laatste jaren, zeker niet in het Heerenveense. Maar op andere plaatsen in Nederland zijn nog steeds dingen aan de gang geweest die niet door de beugel kunnen."
Van den Berg denkt dat er een volledig nieuw beleid en een duidelijk statement over trainers nodig is om een eind aan de misstanden te maken, maar is er momenteel een tekort aan jonge, goed opgeleide trainers om een definitieve omslag te maken.
Turncoach Tjalling van den Berg