"Als sport gaan we er super mee om, maar in jouw hart weet je, het had nooit zover moeten komen"

27 jul 2020 - 12:00

Skûtsjes moeten aan veel eisen voldoen om mee te zeilen in de SKS. Ze moeten authentiek zijn. In 1987 werd de originaliteitscommissie opgericht om ervoor te zorgen dat er niet wordt geknoeid met de oude schepen. Sport en originaliteit komen soms in conflict met elkaar. Schippers willen steeds sneller, maar authenticiteit zet daar de rem op.

FIDEO: Histoarysk item oprjochting originaliteitskommisje

In het verleden is er veel veranderd aan de schepen, maar de originaliteitscommissie heeft daar toch een soort halt aan kunnen toeroepen. Volgens Sietze Bruinsma van de commissie is het soms wel vechten tegen de bierkaai. "De masten zijn tegenwoordig hoger, de masten zijn naar achteren opgeschoven, de roeven zijn naar voren gegaan en het zeil heeft een ander silhouet gekregen. Wat dat betreft heeft de originaliteitscommissie zijn werk niet goed gedaan", lacht hij.

Foto: Omrop Fryslân

Skûtsjesjoernaal

In het Skûtsjesjoernaal zijn op maandag 27 juli te gast oud-schipper Dirk Jan Reijenga en Sippy Tigchelaar.

Reijenga was schipper op het skûtsje van Joure. In 2017 kreeg hij ruzie met de SKS over de originaliteit fan het skûtsje. Hij besloot het kampioenschap te verlaten omdat hij het niet eens was met het bestuur van de SKS.

Sippy Tigchelaar was verslaggever bij het skûtsjesilen. Met Klaas Jansma zorgde ze voor een grote populariteit van het zeilen bij het grote publiek.

De ode aan het skûtsjesilen komt van Baukje Salverda.

It Skûtsjesjoernaal is twee weken lang te zien bij Omrop Fryslân op televisie. De uitzendingen komen iedere dag uit het skûtsjemuseum in Earnewâld. Telkens schuiven er twee gasten aan tafel bij presentator Simone Scheffer. Daarbij is er veel aandacht voor de grote verhalen, de stoere schippers en legendarische anekdotes van vroeger.

Naast de gesprekken aan tafel zijn in het programma historische reportages over de geschiedenis van de SKS te zien. Verder brengen diverse kunstenaars een ode aan hun gevoel bij het skûtsjesilen. Het programma is te zien vanaf maandag 20 juli tot en met vrijdag 31 juli.

Trefwoorden: 
skûtsje SKS originaliteit
(Advertentie)
(Advertentie)