Jongeren van Raerd bedenken eigen versie van Carbagerun

27 jul 2020 - 11:40

Veertien jongeren uit Raerd en omgeving rijden een week lang in zeven auto's door Nederland om een aantal opdrachten uit te voeren. Ze doen dat in auto's die maximaal 750 euro kosten en moeten een bouwjaar hebben voor 2000. Dat doet denken aan de bekende Carbageruns die ooit vanuit Engeland ontstonden. De groep uit Raerd is maandagochtend gestart met de tocht.

Jongelju fan Raerd betinke eigen fersy fan Garbagerun

Klaas Fokke Plantinga is één van de deelnemers en heeft veel zin in de tocht. "We starten in Raerd. We weten nog niet wat voor opdrachten we onderweg moeten uitvoeren. Die opdrachten zijn bedacht door onze ouders." De reis neemt de zeven auto's mee langs de grenzen van Nederland. "We rijden alleen over binnenwegen en mogen geen digitale navigatie gebruiken op onze telefoon. Alles moet met de wegenkaart worden uitgezocht."

De auto's zijn al van veraf te herkennen. Alle auto's hebben opvallende kleuren: er zijn twee hippie-auto's, maar ook auto's in de kleuren van een krokodil of koe. De groep zet als eerste koers richting Scherpenzeel, waar de strijd losbarst. Zaterdag eindigt de tocht. Aan de opdrachten zijn punten verbonden, waardoor aan het einde van de week een winnaar uit de bus komt.

Dinsdag en vrijdag kun je in het programma De middei fan Fryslân horen hoe het gaat met de groep uit Raerd.

(Advertentie)
(Advertentie)