Vlindertelling: Fryslân aantrekkelijker voor vlinders in warmere zomers

26 jul 2020 - 20:16

In Fryslân zijn er met de landelijke vlindertelling van de Vlinderstichting in een maand tijd 11.445 vlinders geteld. Landelijk gezien zijn er zo'n 117.000 tuinvlinders geteld: dat zijn zo'n 14.000 tellingen in 4.500 tuinen. De top drie: de atalanta, de dagpauwoog en het klein koolwitje. Het blijkt dat het noorden aantrekkelijker wordt voor sommige vlinders.

De nummer 1: de atalante - Foto: Shutterstock.com (NoraBread)

Opvallend was dat het aantal vlinders dat in het noorden van Nederland werd geteeld een stuk hoger lag dan in het zuiden. Dat komt volgens Ineke Radstaat van de Vlinderstichting door het warme zomerweer de afgelopen twee jaar. "In 2018 en 2019 hadden we twee erg warme zomers. Toen zagen we dat we minder vlinders telden. Als de temperatuur boven de 30 graden is, dan vinden zelfs vlinders dat te warm. Vandaar dat ze zijn opgeschoven naar het Noorden, waar het een paar graden kouder is. Daardoor is het aantal getelde vlinders dit jaar veel hoger in Noord-Nederland."

Volgens de Vlinderstichting waren er wel regionale verschillen. De atalanta werd landelijk het meest gezien. Maar met name in de noordelijke provincies. Daarom denkt de Vlinderstichting dat de atalanta's meer naar het noorden zijn getrokken door de warme zomers van de afgelopen jaren. De landelijke nummers twee en drie waren de dagpauwoog en het klein koolwitje.

Zorgen over vlinderpopulaties

Landelijk gezien zijn er meer vlinders geteld dan de afgelopen twee jaar, maar toch blijven er zorgen over de vlinderpopulaties. Want de aantallen komen lang niet in de buurt van de aantallen die tien jaar geleden werden geteld. Grote vijanden van de vlinders zijn de intensieve landbouw, klimaatverandering en droogte. "De afgelopen twee jaren waren er echt heel weinig vlinders, dit jaar valt het mee", zegt Radstaat. "Maar als ik het vergelijk met de langere termijn, maak ik me toch echt zorgen. We houden al 12 jaar de vlindertelling en over de gehele linie zien we dat het aantal vlinders echt achteruit gaat. Daar kunnen we met elkaar wat aan doen door vlinders meer ruimte te geven. Wanneer iedereen in z'n tuin 1 of 2 vlinderplanten in z'n tuin zet, dan weet ik zeker dat dit echt zou helpen."

Deelnemers van de telling konden hun waarnemingen doorgeven via de website of app van Vlindermee. In totaal zijn er 141 soorten dag- en nachtvlinders gespot.

Ineke Radstaat van de Vlinderstichting

(Advertentie)
(Advertentie)