Laatste eerbetoon voor bij Aruba omgekomen militair Christine Martens

25 jul 2020 - 17:05

Het lichaam van de omgekomen Leeuwarder militair Christine Martens (34), die zondag bij Aruba om het leven kwam toen haar legerhelikopter in zee stortte, is zaterdag aangekomen op het vliegveld van Eindhoven. Ook het stoffelijk overschot van omgekomen collega Erwin Warnies werd teruggebracht. Ze kregen daarbij een militair eerbetoon. De lichamen van Martens en Warnies werden na het eerbetoon overgedragen aan hun families.

Lêste earbetoan foar op Aruba omkommen Christine Martens

Militairen die om het leven komen in missiegebieden krijgen zo'n ceremonie, laat Sidney Plankman, luitenant kolonel en woordvoerder van het ministerie van Defensie uit bij de de NOS. De lichamen werden vrijdag met een plechtigheid uitgezwaaid in Willemstad, zaterdag kwamen de lichamen in Eindhoven aan.

Bij de ceremonie werden de kisten met de lichamen gedragen door acht collega-militairen. Ook werd er een erehaag gevormd. Achter de kist liep een militair die de sabels droeg, een militair zwaard.

Familie en nabestaanden van Martens en Warnies waren bij de ceremonie aanwezig, samen met de legertop: minister van Defensie Ank Bijleveld, staatssecretaris Barbara Visser en Commandant der Strijdkrachten Rob Bauer. Bij de uitvaart werd ook een laatste militaire groet gebracht.

Foto: ANP

Waardoor de NH90-helikopter van de twee omgekomen militairen in zee stortte, is nog niet duidelijk. De zwarte doos van het toestel is gevonden. Die wordt gebruikt bij het onderzoek naar de oorzaak van het incident.

In de helikopter zaten naast de 34-jarige Martens en de 33-jarige Warnies nog twee andere militairen, die de crash wel overleefden. Zij zaten niet in de cockpit, maar in het grote middengedeelte van de helikopter. Zij liepen geen fysiek letsel op.

Condoleanceregister

Het ministerie van Defensie heeft maandag een condoleanceregister geopend. Beide militairen hebben de rang van 'luitenant-ter-zee der 2 klasse oudste categorie'. Veel collega-militairen hebben het register getekend.

(Advertentie)
(Advertentie)