Expositie in Bunker Museum Terschelling voor in oorlog omgekomen eilanders

25 jul 2020 - 12:33

Het is zo ongeveer het sluitstuk van de herdenking van 75 jaar bevrijding op Terschelling: een tentoonstelling over de Terschellinger zeelieden die in de Tweede Wereldoorlog op zee zijn omgekomen. De expositie in het Bunker Museum Terschelling wordt zaterdagmiddag geopend.

Foto: Bunker Museum Terschelling

In totaal zijn er 42 Terschellingers omgekomen. "Daarvan zijn 36 door het oorlogsgeweld omgekomen", vertelt Jort Spanjer van het Bunker Museum. De andere zeven zijn door ziekte of een ongeluk om het leven gekomen. "Wij noemen die zeven namen wel, maar we besteden met name aandacht aan die 36."

In mei 1940 waren er 834 Nederlandsche schepen op zee. Daarvan zijn er 421 gezonken, vertelt Spanjer. "Daar zaten in totaal 178 eilanders of mensen met eilander roots op. Daarvan zijn die 43 niet teruggekeerd." De meesten van hen zijn volgens Spanjer op de Atlantische Oceaan omgekomen.

Gedenkplek

Op de expositie zijn foto's van alle omgekomen mannen en hun schepen te zien. "Het is een soort gedenkplek. We hebben er ook twee zeemijnen liggen en we draaien een kort filmpje. Zo is het voor de toerist ook wat informatiever." Alles is coronaproof gemaakt: in het bezoekerscentrum mogen maar 12 mensen naar binnen. Ook bij de rondleiding mogen maar zes mensen mee.

Familie en nabestaanden werden uitgenodigd om bij de opening van de expositie te zijn. "Wij verwachten ongeveer een 45 mensen voor die opening. Als de weergoden ons goed gezind zijn, kunnen we dat buiten doen. We hopen dat we een bijzondere middag hebben."

Jort Spanjer van het Bunker Museum

(Advertentie)
(Advertentie)