Toch nog meerdere kaatspartijen voor hoofdklassedames: "Heel blij mee"

24 jul 2020 - 17:57

Het leek er aan het begin van de week nog niet op, maar de hoofdklassedames kunnen in augustus en september tot bijna elk weekeinde kaatsen. Waar er maandag nog maar drie hoofdklassewedstrijden zouden zijn, zijn er nu zes zeker. Ook zijn er nog drie verenigingen die een optie hebben op een datum. "Daar ben je natuurlijk wel heel blij mee", zegt regerend PC-koningin Ilse Tuinenga.

NIJ Dochs noch meardere keatspartijen

Tot nu toe hebben de vrouwen twee partijen gekaatst. In Morra-Lioessens trok het partuur van Ilse Tuinenga, Margriet Bakker en Sjanet Wijnia aan het langste eind. Opslager Tuinenga is blij met de ingevulde wedstrijdagenda. "Er is nu eindelijk duidelijkheid gekomen en ik denk dat de KNKB dat goed heeft opgelost voor de kaatsers, dat is mooi."

Ze zat wel over het kaatsseizoen in en dat er aan het begin van de week nog maar drie wedstrijden stonden gepland. "Ik had wel gedacht dat we vanaf nu een week kaatsen en dan een weekend rust zouden hebben, maar dus niet. We mogen nog even."

Ilse Tuinenga, Sjanet Wijnia en Margriet Bakker (vlnr) - Foto: Omrop Fryslân

Toch is de viervoudig PC-winnares wel kritisch op zowel de kaatsbond KNKB als sommige verenigingen. "Bijvoorbeeld Bitgum kan wel een herenhoofdklassewedstrijd doen, maar niet met ons erbij. Ik denk: als Morra-Lioessens dat kan, kunnen andere verenigingen het ook. Dat steekt wel een beetje, ja."

Oproepen

In St.-Annaparochie, waar de tweede damespartij van dit seizoen werd georganiseerd, gingen de kransen naar Nienke Sijbrandij, Manon Scheepstra en Marrit Zeinstra. Ook in dat partuur is er blijdschap over de extra wedstrijden. Afgelopen weekeinde deden Sijbrandij en Scheepstra in beide Friese kranten oproepen om verenigingen in actie te laten komen. "Het is natuurlijk superpositief. Blijkbaar is onze boodschap overgekomen."

Bovendien heeft de leiding van het partuur van Sijbrandij deze week contact gezocht met de verenigingen. "Onze manager heeft de clubs benaderd om te vragen waar ze tegenaan liepen. Volgens mij zijn ze daardoor in gesprek gekomen en hebben ze de knoop doorgehakt het wel te organiseren. Ook clubs die normaal geen wedstrijd hebben. We hopen dat ze volgend jaar die partijen ook krijgen, als beloning dat ze het nu doen."

Marrit Zeinstra, Manon Scheepstra en Nienke Sijbrandij (vlnr) - Foto: Omrop Fryslân

Een reportage met Ilse Tuinenga en Nienke Sijbrandij

Dames PC

Deze week is ook definitief duidelijk geworden dat, in tegenstelling tot de mannen, de vrouwen wel een PC kaatsen. Die zal plaatsvinden op zondag 27 september in Weidum. Sijbrandij: "We zijn ook superblij dat de dames PC doorgaat. Nu hebben we een hele mooie voorbereiding door de andere wedstrijden, dus dat is echt top."

Tuinenga is er minder blij mee. Doordat de PC pas eind september is, kan haar achterinse Sjanet Wijnia mogelijk niet meedoen. Ze volleybalt in het eerste van VC Sneek en daar zijn ze dan al begonnen met de voorbereiding. "Grote kans dat ze niet kan meedoen, dus we zitten met de handen in het haar en we weten niet hoe het moet. We proberen een oplossing te vinden, maar hoe en wat is nog onduidelijk voor ons."

De eerstvolgende wedstrijd is op zondag 9 augustus in Burgwerd. Een week eerder, op 2 augustus, wilde de kaatsvereniging van Jorwert wel een partij voor de vrouwen organiseren, maar dat is een vrij weekend in het schema van de kaatsbond. Daardoor zijn er kaatsers dan op vakantie en hoeft Jorwert geen partij te organiseren.

De keatsaginda foar de froulju

Datum Plaats
9 augustus Burgwerd
16 augustus (optie) Nog niet bekend
22 augustus (optie) Berltsum
23 augustus Wjelsryp
30 augustus (optie) Huizum
6 september Wergea
12 september Marsum
19 of 20 september Leeuwarden
27 september Weidum (Dames PC)
(Advertentie)
(Advertentie)