Fryslân loopt vol: toeristische sector heeft het eindelijk weer druk

23 jul 2020 - 19:47

Fryslân zit vol met toeristen. Waar een paar maanden geleden toeristische bedrijven nog met de handen in het haar zaten, hebben ze het nu drukker dan andere jaren. Toch blijft de angst voor corona: een tweede golf zou funest zijn.

Drokte Fryske Toerisme

Bij Rufus aan het Water in Broek is het alle hens aan dek. De minicamping en verschillende accommodaties zitten vol, het is elke dag druk bij de botenverhuur en ook de weg naar het restaurant weten de mensen weer te vinden. Eigenaar Wim Driessen is blij: "Tot eind augustus zijn we helemaal vol. Hier en daar is nog een gaatje, maar over het algemeen moeten we nee verkopen. Want de aanvragen blijven binnen stromen!"

Toch is nog niet alle schade van de afgelopen maanden weggewerkt. "Tot nu toe draaien we zo'n 25 procent minder. We zullen niet de omzet draaien van andere zomers, maar over het algemeen ben ik tevreden. Het is druk, het is lekker weer en iedereen heeft het naar zijn zin."

Mensen die nog met de boot weg willen, kunnen in elk geval niet meer terecht bij verhuurder Wetterwille in Terherne. Drie maanden geleden lag de haven nog vol, maar nu zijn alle 26 kruisers voor de hele zomer al gereserveerd.

"De telefoon staat nog steeds roodgloeiend. Het maakt ze niet uit welke boot of in welke week er nog een boot beschikbaar is. Maar het antwoord is meestal gewoon negatief. Er zijn al mensen op de steiger wezen kijken of we écht geen boten meer hadden. Dat was ook wel bijzonder om te zien", vertelt eigenaar Alexander van Walsum.

Meer ruimte

En ook camping Pasveer in Scharnegoutum staat zo goed als vol. Al zijn er wel enkele lege plekken, maar dat is met opzet gedaan. Louise Hoekstra, eigenaar van de camping: "We hebben er wat staanplaatsen tussenuit gehaald om andere wat meer ruimte te geven. Er komen nu ook meer gezinnen met kinderen, die anders naar Frankrijk of Spanje zouden, en die hebben ook meer ruimte nodig. En het is niet verstandig om mensen in deze tijd boven op elkaar te zetten."

Wel blijven de ondernemers allemaal bang voor een tweede coronagolf. Nu de coronagevallen langzaam weer toenemen, kunnen er binnenkort weer meer maatregelen worden genomen door de overheid. De hoop is dat dat niet eerder gebeurt dan in september, zodat er nog wel geprofiteerd kan worden van het gehele zomerseizoen.

Luister naar de reportage van verslaggever Jeroen Boersma

(Advertentie)
(Advertentie)