Landelijke actiedag boeren: Van Keimpema roept op tot 'burgerlijke ongehoorzaamheid'

22 jul 2020 - 19:53

Geen trekkers deze keer, maar gewone auto's. Zo kwamen zo'n 2.000 actievoerende boeren woensdagmiddag samen om te protesteren. Ze demonstreerden bij de weg tussen De Bilt en Utrecht tegen de stikstofmaatregelen. Onder hen ook een groot aantal Friezen. Sieta van Keimpema riep tijdens de demonstratie van Farmers Defence Force op tot 'burgerlijke ongehoorzaamheid'.

FIDEO: Lanlike aksjedei boeren

Het FDF adviseert de boeren om de nieuwe veevoerregel van minister Schouten de komende herfst niet uit te voeren, omdat het toedienen van eiwitarm krachtvoer een risico is voor de gezondheid van het vee. Farmers Defence Force probeert in de tussentijd om het nieuwe veevoervoorschrift juridisch aan te vechten.

De demonstratie van Farmers Defence Force bij De Bilt verliep zonder grote problemen. Er kwamen meer dan 2.000 boeren op de demonstratie af. Die kwamen niet op de trekker, maar met luxe auto's, omdat voorzitter Den Oudsten van de Veiligheidsregio dinsdag demonstratie met landbouwvoertuigen verbood. Het demonstratieterrein tussen Utrecht en De Bilt was aan het begin van de middag vol en werd toen door de gemeente De Bilt afgesloten voor nieuwkomers.

Foto: Omrop Fryslân, Onno Falkena

Er was veel politie bij de demonstratie aanwezig. Die pakten in de loop van de middag vijf anti-coronaregeldemonstranten ui de stad Utrecht op, omdat die de demonstratie verstoorden. Voor de demonstrerende boeren was het lastig om de verplichte anderhalve meter afstand te bewaren, maar na een dringende oproep van de gemeente en de organisatie om verder uit elkaar te staan, werd dat wel geprobeerd.

Van Keimpema was na afloop tevreden over het verloop van demonstratie.

(Advertentie)
(Advertentie)