Op avontuur door Franeker met elf nieuwe activiteiten

21 jul 2020 - 20:32

Een criminele wandeltocht of een fietstocht door de stad. Dat zijn twee van de elf activiteiten die deze zomer in de stad Franeker te doen zijn. De stad speelt daarmee in op de verwachte drukte van de komende maanden. Door het coronavirus vieren veel mensen vakantie in eigen land. "We willen het voor mensen interessant maken om in eigen regio op pad te gaan", zegt Hilde Dijkstra van Citymarketing Franeker. "Zo kunnen we ook onze mooie stad laten zien. Een positieve draai aan het coronavirus geven. Je kan balen dat niets doorgaat, maar je kan het ook omdraaien."

Avontuurtjes Frjentsjer

Een van de activiteiten is een criminele wandeltocht. Toeristen kunnen elke vrijdag een rondleiding door de stad krijgen. Josse Pietersma kruipt als gids in de huid van Arend van Duiden, een 18e-eeuwse inwoner van Franeker. "We lopen langs alle criminele punten van de stad", begint Pietersma zijn verhaal vol enthousiasme. "Het was niet zo dat in dat in deze stad meer criminaliteit was, maar die was wel heel anders dan in andere gebieden in Fryslân. Hier zaten veel studenten en die hadden vaak ruzie met de docenten. Als ze dan in de kroeg zaten kon het soms wel uit de hand lopen. er was een gevangenis voor studenten en daar kwamen ze dan terecht."

Josse Pietersma is gids - Foto: Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort

Positieve draai

De wandeltocht is georganiseerd door Citymarketing Franeker. "We willen graag een positieve draai geven aan deze tijd waarin alles wordt afgelast", zegt Hilde Dijkstra van de organisatie. Zij staat in de verte naar Josse te kijken. "Die man kan dat zo mooi vertellen." De lach op haar gezicht verraadt het plezier van Dijkstra. "Het wordt deze zomer druk in de stad, omdat veel mensen in eigen land op vakantie gaan. Je kan dan balen dat alles is afgelast, maar je kan het ook omdraaien en wat nieuws organiseren."

Josse Pietersma vertelt over de wandeltocht

Suppen

Mensen kunnen ook door de grachten van Franeker suppen. Dat is een sport waarbij je op een plank staat en met roeiriemen over het water beweegt. "Je komt op plaatsen waar de boot niet kan komen", zegt Loesanne Velstra terwijl ze een groepje fanatieke suppers te water laat. Ze stappen op bij het Elfstedenbruggetje aan de Spaarbankstraat. De mensen hebben verschillende niveau's, maar volgens Velstra is dat geen probleem. "Je kan dit heel snel leren bij ons. Mensen krijgen een mooie rondleiding over de grachten bij het stadhuis langs. Het wordt een soort van rondje van een uur. Het voordeel is dat je sport met een uitzicht.", lacht Velstra.

Trefwoorden: 
Franeker Elfsteden Corona
(Advertentie)
(Advertentie)