Aantal coronabesmettingen in Nederland neemt toe: "Kan ook in Fryslân gebeuren"

De verspreiding van het coronavirus in Nederland neemt toe: in een weekk tijd is het aantal besmettingen bijna verdubbeld, van 534 naar 987. Het percentage positieve testen werd ook hoger en het reproductiegetal staat nu op 1,29. En dat is verontrustend, zegt Paul Tan, arts infectieziektes bij de GGD. "Maar we zien het gelukkig nog niet in Fryslân."
© Shutterstock
Maar toch moeten we in Fryslân ook op onze hoede zijn, volgens Tan. "We zien ook heel veel toeristen naar Fryslân komen. Daar gaan mensen toch ook uit en naar de kroeg. En we zien wel dat dat mogelijke risicopunten zijn", zegt Tan.
In Zeeland is het aantal besmettingen bijvoorbeeld snel gestegen. Wat in Zeeland gebeurt, kan overal in Nederland gebeuren. Dus ook in Fryslân, want wij hebben ook campings en kroegen waar mensen naar toe kunnen gaan. Als GGD houden we er wel rekening mee dat dit kan gebeuren en we zijn er ook klaar voor", zegt Tan.

Jeugd

Vooral onder de jeugd loopt het aantal besmettingen op. "Dat zegt wel iets over dat jongeren het toch wat moeilijker vinden om zich aan de maatregel van anderhalve meter te houden. Dat zien we ook aan de illegale feestjes die overal en nergens opduiken. Ik snap de jongeren ook heel goed, dat ze van hun vrijheid willen genieten. Maar het geeft wel meer risico op mogelijke uitbraken", zegt Tan.
"De jongeren denken wij kunnen wel ziek worden en ons maakt het niet zoveel uit. Maar zij komen ook in aanraking met ouderen en hun eigen ouders. Dan krijg je dus een olievlek." Tan roept daarom de jeugd, maar natuurlijk ook andere mensen, op om bij klachten zich te laten testen.
Paul Tan van de GGD over de toename van het aantal besmettingen