Jan de Jonge over Heerenveen-directie: "Angst om de confrontatie aan te gaan"

20 jul 2020 - 17:59

Op de verjaardag van SC Heerenveen dat maandag het honderdjarige bestaan viert, is Jan de Jonge te gast in de nieuwe SportCast. Hij kwam over drie verschillende perioden uit voor de Feansters: een keer als speler, een keer als assistent-trainer en als hoofd jeugdopleiding. Op dit moment is De Jonge trainer van tweededivisionist De Treffers uit Groesbeek.

De podcast is ook te beluisteren op Spotify, bij Apple Podcasts en in de podcast-apps. Daar zijn ook alle eerdere SportCasts terug te luisteren. Daar vindt je ook de podcast-afleveringen over 100 jaar SC Heerenveen, met verhalen uit het verleden.

Jubileum

De supporters van SC Heerenveen zijn zaterdagavond al begonnen met het vieren van het honderdjarig jubileum en dat is De Jonge niet ontgaan. "Wij wonen vlak bij het stadion, gisteravond en zaterdag waren er al supporters met het feest begonnen. Dus dat hoor je dan wel." De verjaardag van de club doet hem wat. "Je bent jarenlang bij de club betrokken geweest, dus dat is hartstikke belangrijk voor de club, de historie van de club en het gevoel dat je erbij hebt."

Toch constateert De Jonge wel dat het gevoel minder wordt. "Op een aantal vlakken is iets wat een club heel groot maakt, de cultuur, wel wat aan het weg ebben. De verbondenheid is wat minder. Het is misschien ook wel wat logisch in een bepaalde periode, maar dat is een heel ingewikkeld iets. Wat ik heel belangrijk vind, is dat boven in de top veel kennis van zaken is hoe de club groot is geworden en wat je daar op een nieuwe manier mee moet doen."

Daarbij doet de inwoner van Heerenveen een oproep aan algemeen directeur Cees Roozemond. Volgens De Jonge moet hij in gesprek met bijvoorbeeld Gertjan Verbeek. "Ga er eens mee praten en vraag hem eens hoe hij er tegenaan kijkt. Hij hoeft er niets mee te doen, maar dat zou kunnen." Waarom zou zoiets tot nu toe nog niet gebeuren? De Jonge: "Angst om de confrontatie aan te gaan. En dan bedoel ik confrontatie niet negatief."

De Treffers

De Jonge is nu bijna anderhalf jaar trainer bij De Treffers in Groesbeek. Die ploeg speelt in de tweede divisie, maar volgens de coach is het verschil met het betaalde voetbal niet groot. "De Treffers een amateurclub? Dat valt wel wat mee. In de tweede divisie is het niveauverschil met de onderkant van de eerste divisie niet zo groot." Het komende seizoen hoopt De Jonge op een plek in de middenmoot. "Hopelijk kunnen we bij de eerste tien meedraaien. Uiteindelijk willen ze weer eens amateurkampioen van Nederland worden, maar dat is nu veel lastiger dan vroeger."

Foto: Omrop Fryslân

Sportverslaggevers Roelof de Vries, Andor Faber en Arjen de Boer praten je in de SportCast ieder maandag bij over al het sportnieuws, met een interessante gast uit de sportwereld. De presentatie is in handen van Geert van Tuinen.

(Advertentie)
(Advertentie)