V.V. Heerenveen bestaat 100 jaar: kleine viering met leden

20 jul 2020 - 12:38

Op sportpark Skoatterwâld in Heerenveen is het maandag feest, omdat V.V. Heerenveen 100 jaar bestaat. Er wordt niet groot uitgepakt voor het jubileum, vanwege het coronavirus. 's Ochtends was er een informele bijeenkomst met leden en bestuurders met koffie en gebak. Daarbij werd stilgestaan bij de 100 jaar dat de club bestaat, waaruit SC Heerenveen is voortgekomen.

V.V. Heerenveen bestaat 100 jier - Foto: Omrop Fryslân, Ronnie Porte

Voorzitter Bernier Hoekstra vertelt dat de club niet direct de naam Heerenveen had. "Heerenveen is ontstaan uit twee clubs, Athleta en HBS. In 1920 zijn deze clubs samengevoegd onder de naam Spartaan. In 1923-1924 zijn ze kampioen geworden en promoveerden ze naar de Nederlandse Voetbalbond. Toen moest de naam veranderd worden, omdat er al een Spartaan bestond. Toen werd het V.V. Heerenveen."

Is het wel 20 juli?

Of het jubileum van de club echt op 20 juli is, weet Hoekstra niet. "In de geschiedenisboeken staat niet helemaal dat de datum 20 juli is. De eerste lustra zijn allemaal in maart-april gehouden, dus een hele andere datum. Een oprichtingsakte is er niet. Waarschijnlijk komt het uit overlevering dat het 20 juli is. Maar dat is ook weer niet zo belangrijk."

Eigenlijk wilde hij wat meer aandacht aan de 100 jaar geven, maar vanwege corona komt dat anders. "We hadden leuke activiteiten bedacht, die schuiven we door. Het 100-jarig bestaan is natuurlijk een jaar lang, dus we kunnen nog wel wat doen. Nu is er wel ene kleine bijeenkomst. Leuk is dat er een paar oude bestuurders zijn die al zo'n 75 jaar bij de club zijn. Dat is wel bijzonder," zegt Hoekstra.

Oud-voorzitter van V.V. Heerenveen en het langste lid (75 jaar) Johan Rondhout met een foto van zijn aspirantenteam uit 1950 1950 - Foto: Omrop Fryslân, Ronnie Porte

Een van de oudgedienden is Johan Rondhout: "Ik ben er in '45 bijgekomen. Net na de oorlog. Toen die jongens uit Amsterdam hier waren kregen we er weet van als jongens. Toen zeiden we: wij willen tegen die jongens voetballen. Ik ben naar de trainer gegaan en vroeg of ik lid kon worden. Dus sinds 1945 ben ik al lid van de club. Ik ben nu 86 jaar oud. Wat dat betreft weet ik nog veel. Ik ben zo lang bij de club, ik ben ook voorzitter geweest. Ik heb een foto bij me uit 1950, toen waren we het kampioenelftal van de aspiranten. Daar zijn nog maar zo'n drie van over. Met name de jaren '40 en '50 waren prachtig."

Voorzitter Bernier Hoekstra en oud-voorzitter Johan Rondhout

(Advertentie)
(Advertentie)