Zandsculptuur in Kollum met een stuk hout vernield

19 jul 2020 - 13:34

Een zandsculptuur in de Voorstraat in Kollum is in de nacht van zaterdag op zondag vernield. Het tijdelijke kunstwerk was, na twee dagen werk, net klaar.

Foto: Omrop Fryslân, Wytse Vellinga

Zandkunstenaar en oud-Kollumer Sikke-Bart Frieling had het gemaakt. Hij bouwde de Maartenskerk, het voormalige gemeentehuis en rechthuis. Ter bescherming waren er hekken om het beeld van zand heen geplaatst. Toch is het met een stuk hout vernield

Jammer

"Het is altijd een beetje een risico," zegt kunstenaar Sikke-Bart Frieling. "Van het weer heeft de sculptuur geen last, als de mensen er maar af blijven. Het is jammer. Het zou hersteld kunnen worden, maar omdat ik workshops geef kan ik niet naar Kollum komen. De toren staat gelukkig nog, maar ik weet nog niet wat we gaan doen. Daar moeten we nog contact over hebben. Misschien kan ik nog een gaatje in de agenda vinden."

Frieling heeft wel plezier beleefd in het maken van de sculptuur. "Het is een vrij klein beeld, normaal maak ik grotere sculpturen. Dus het is in een dag te doen om het te maken. Na het werk in Kollum heb ik daar ook een workshop gegeven, dat vonden mensen erg leuk. Maar leuk is dit niet natuurlijk, het was de bedoeling dat dit deze zomer mooi kon blijven staan. Als dorp wil je ook wat leuks kunnen laten zien aan toeristen."

Zandkunstenaar Sikke-Bart Frieling

(Advertentie)
(Advertentie)