Bo Anema (25): jonge ondernemer met ambitie

19 jul 2020 - 09:32

Bo Anema is 25 jaar en heeft al vijf jaar haar eigen bedrijf: Vitamine Bo. Klein begonnen en inmiddels uitgegroeid naar een bedrijf met vijf foodtrucks, een webshop, bezorging aan huis en twaalf jonge vrouwen aan het werk.

Bo Anema yn har foodtruck - Foto: Eigen foto

Het draait allemaal om fruit een een gezonde levensstijl bij Bo. Toen ze daar zelf een paar jaar geleden erg mee bezighield, nam ze het besluit om er haar werk van te maken. Enkele jaren geleden vierde Bo met vriendinnen de Sneekweek en het viel haar op dat er eigenlijk niets gezonds te krijgen was. Dat moest anders, dacht ze, en een jaar later was Vitamine Bo een feit.

De naam werd haar aangedragen door vrienden. "Eerst wilde ik dat niet. Een bedrijf met mijn eigen naam. Maar een week nadat het werd geopperd, zat het nog steeds in mijn hoofd en ook mijn zus zei dat ze het niet meer uit haar hoofd kon krijgen. Toen wist ik het: het moet Vitamine Bo worden."

Ondernemersgenen

De eerste jaren combineerde ze het runnen van een eigen bedrijf met haar studie commerciële economie. Dat diploma heeft ze gehaald en nu is ze fulltime ondernemers. Haar bedrijf groeit gestaag door. Ze komt uit een echte ondernemersfamilie. Haar vader heeft een grote machinehandel in Arum en vliegt de hele wereld over voor zijn werk.

Bo is blij met de ondernemersgenen die haar vader aan haar heeft doorgegeven. "Daar ben ik ook best wel trots op. Wij zijn als kinderen helemaal opgegroeid met het ondernemerschap. Mijn broer werkt nu bij onze vader in het bedrijf en het is ook de bedoeling dat hij het bedrijf in de nabije toekomst overneemt."

Coronacrisis

De coronacrisis heeft grote invloed op Bo en haar bedrijf. 's Zomers staan haar foodtrucks normaal gesproken elk weekend op een evenement of festival. Dat ze dit jaar in de garage blijven staan, hakt er erg in, maar het heeft Bo ook weer geïnspireerd tot nieuwe ideeën. Zo is ze een webshop begonnen, waar mensen een bakje vers fruit of flessen met smoothies kunnen bestellen voor zichzelf of om cadeau te geven. Bo: "Het voelt net alsof ik mij nog maar net heb ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en ik helemaal opnieuw begin."

De jonge onderneemster heeft ambitie en toekomstdromen. "Het lijkt me geweldig om een eigen fabriek te hebben waar mijn smoothies worden gemaakt. Niet zoals dat nu wordt gedaan met toevoegingen, zodat het langer houdbaar is. Het moet allemaal van vers fruit worden gemaakt."

Maar eerst moet de coronacrisis voorbij zijn, voordat Bo Anema haar bedrijf verder kan ontwikkelen.

Luister hier naar het gesprek met Bo Anema

Het radioprogramma Buro de Vries wordt 's zondags uitgezonden van 11.00 tot 13.00 uur. Zondagavond kun je het programma nog eens beluisteren om 21.00 uur.

(Advertentie)
(Advertentie)