Trond Sollied: "Heerenveen en Friesland hebben me verrast"

17 jul 2020 - 14:55

Foppe de Haan? Of misschien wel Gertjan Verbeek? Als de succesvolste coach van sportclub Heerenveen? Ja, natuurlijk, maar de enige die een prijs won met de club is Trond. In 2009 wint hij de beker door na penalty's te winnen van FC Twente. Reden genoeg om in het jubileumjaar van Heerenveen met de Noorse trainer te bellen.

Ynternetrepo Trond Sollied

In de zomer van 2008 komt Trond Sollied naar Heerenveen, Een verrassende keuze van de directie met Yme Kuiper op dat moment. Gertjan Verbeek moet na vier sucesvolle jaren de club verlaten en Sollied volgt hem op. Hij staat dan bekend als prijzenpakker. Hij wordt kampioen en wint de beker met Olympiakos Pireaus en AA Gent.

Na bijna anderhalf seizoen krijgt hij echter ontslag. "Ik had een mooie tijd, maar het was een beetje veel tumult. Dat was niet fijn. Ook niet voor degenen die er werkten. Ik kon goed met Yme Kuiper en Henk Hoekstra. Het gedonder kwam van boven. Dat was vervelend voor Yme en Henk. Dat ik ontslagen werd, was niet erg. That's all in the game. Een goede trainer is een keer ontslagen."

Noorwegen en Nederland lijken op elkaar

"De directie en ik zaten altijd op één golflengte, maar er waren andere mensen die het niet met ons eens waren. Wie dat waren waren wil ik niet zeggen. Je moet geen mensen beschadigen. Maar voor mij persoonlijk was Heerenveen en Fryslân een ontdekking. De mensen, de rust. Het was net als in het dorp in Noorwegen waar ik opgegroeid ben. Noorwegen en Nederland kun je goed met elkaar vergelijken. Het is niet voor niets dat Kees Verkerk in Noorwegen woont."

Trond Sollied op een perseconferentie - Foto: Omrop Fryslân

Sollied is de opvolger van Verbeek. Een hele andere trainer en daar moeten ze bij Heerenveen eerst even aan wennen. Spelers keken eerst wel even raar naar Sollied. De eerste twee weken zei hij bijna niks en blies hij vooral op een fluitje.

"Dat is correct. En in het voetbal moet je niet zoveel praten, maar doen. Als je in actie bent, moet je alles inzetten om je best te doen. De spelers keken eerst misschien wel heel raar naar mij, omdat ik een hele andere methode qua werken had. Maar voor de spelers was het denk ik heel tof. We haalden goeie resultaten met een normale ploeg zonder toppers." Heerenveen eindigt als vijfde en hij wint natuurlijk de beker.

Bekerwinst 2009

17 mei 2009 wint Heerenveen de beker. Na negentig minuten en verlenging staat het 2-2. Heerenveen wint na penalty's. "Dat was een fantastisch scenario voor ons en voor de fans. We speelden een mooie wedstrijd. We hadden een beetje geluk, maar wonnen wel." Sollied heeft het elftal goed staan. Kenneth Perez was op het middenveld gevaarlijk bij Twente, maar Svec schakelde hem uit en Sollied zette Viktor Elm op de 10-positie. Tactisch stond het goed.

"Dat mogen de spelers zeggen", reageert Sollied. "De trainingen op Ameland waren belangrijk. Bij elke training zorgde ik ervoor dat we gelijkspeelden tegen elkaar en dat ze penalty's nemen. Wij wisten precies wie de penalty's moesten. We waren heel goed voorbereid zonder dat de spelers dat wisten." De penalty's gingen er allemaal goed in. "We waren daar ook heel zeker over dat dat goed ging komen. Ik was niet eens zo zenuwachtig voor de penalty's."

In de Heerenveenweek keken we elke dag terug op onderwerpen uit het verleden van sportclub Heerenveen. Heerenveen bestaat maandag 20 juli 100 jaar en Omrop Fryslân viert dat met verschillende reportages. Elke ochtend in Fryslân fan 'e moarn kijkt verslaggever Roelof de Vries terug op momenten uit de geschiedenis, hebben we fragmenten van de zes podcasts die Omrop Fryslân gemaakt heeft over SC Heerenveen en hebben we een prijsvraag. U als luisteraar kan dan het jubileumboek van SC Heerenveen winnen.

Alles over Heerenveen en hun 100-jarig bestaan is terug te vinden op onze speciale pagina over Heerenveen 100 jaar.

(Advertentie)
(Advertentie)