Onderzoek naar dood Karin Grijpstra afgeschaald; te weinig aanknopingspunten

17 jul 2020 - 10:37

Het onderzoek naar de dood van Karin Grijpstra, die op 23 februari van dit jaar dood werd aangetroffen in Koarnjum, wordt afgeschaald. Er is de afgelopen tijd volop onderzoek gedaan, maar vanwege een gebrek aan aanknopingspunten gaat het onderzoek minder intensief verder. Dat meldt de politie.

Undersyk nei dea Karin Grijpstra ôfskaald; te min oanknopingspunten

Het lichaam van Karin Grijpstra (55) werd zondagochtend 23 februari aangetroffen in het water aan De Wier in Koarnjum. Ze ging de avond ervoor waarschijnlijk naar buiten om de hond uit te laten. Toen uit de eerste resultaten van de schouw en de sectie bleek dat zij letsel had opgelopen dat moeilijk verklaard kon worden, startte de politie een Team Grootschalige Opsporing. Dit om er alles aan te doen om te achterhalen hoe zij is overleden en of er een misdrijf had plaatsgevonden.

Het onderzoeksteam heeft uitgebreid buurtonderzoek gehouden en forensisch experts hebben de sloot waar Grijpstra in is gevonden minutieus onderzocht. Daar vonden zij enkele persoonlijke bezittingen van haar terug. Uit de verklaringen van diverse familieleden, vrienden en bekenden bleek niet dat Karin met iemand ruzie had.

Getuigen en sporenonderzoek

Op de avond voor haar overlijden was er in het buurthuis een toneelvoorstelling. De politie heeft onderzocht wie daar aanwezig waren en of daar getuigen tussen zaten. Ondertussen analyseerde het Nederlands Forensisch Instituut de letsels die Karin had en werd er DNA- en ander sporenonderzoek uitgevoerd.

Daarnaast heeft het onderzoeksteam meerdere malen de hulp van het publiek ingeroepen, onder meer in het programma Opsporing Verzocht. Daarop kwamen in totaal meer dan 200 tips binnen, die het team allemaal nagelopen heeft. Dat leverde geen nieuwe aanknopingspunten op. Veel tipgevers 'dachten mee' met het onderzoeksteam en reikten scenario's aan, waaronder dat van een aanrijding.

Scenario's

Forensische deskundigen van onder andere het NFI hebben voor het onderzoeksteam meerdere scenario's getoetst; dat van een aanrijding, een misdrijf en een ongeval. De mogelijkheid dat Karin is aangereden, bestempelen de experts als uiterst onwaarschijnlijk. Van de twee andere scenario's geven de deskundigen aan dat beiden een mogelijkheid zijn. Ook een combinatie van een misdrijf, gevolgd door een ongeval benoemen zij als een mogelijkheid.

Het team wacht nu nog op de uitkomst van enkele onderzoeken. Zolang dat er niet van overtuigd is dat het gaat om een ongeluk, sluiten ze het onderzoek niet definitief. Het onderzoeksteam is in aantal teruggegaan omdat er op dit moment weinig aanknopingspunten meer zijn om verder te onderzoeken. Mocht er op basis van nieuwe informatie toch een nieuwe onderzoeksrichting naar voren komen om op door te rechercheren, dan pakt het team dat direct weer op.

Politiewoordvoerder Tessel Horsman over de zaak Grijpstra

De sleatswâl oan De Wier op it plak dêr't de frou fûn waard - Foto: Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust

De politie zegt zich voor te kunnen stellen dat het voor de nabestaanden moeilijk is dat nog steeds onduidelijk is wat er met Karin is gebeurd. En dat zij met veel vragen blijven zitten waar wij met de huidige stand van het onderzoek geen antwoord op hebben. Het blijkt een complex onderzoek, waarin het team moet werken met weinig aanknopingspunten. Voor de familie blijft een rechercheur beschikbaar, bij wie zij met vragen terecht kunnen.

Mensen die iets weten in verband met het overlijden van Karin Grijpstra en dat nog niet hebben gedeeld, kunnen de politie bellen op 0900-8844 of anoniem via 0800-7000 of meldmisdaadanoniem.nl.

Jaap Keizer, voorzitter van het dorpsbelang Jelsum-Koarnjum

(Advertentie)
(Advertentie)