Aantal werklozen verdubbeld op Ameland: wethouder voorziet geen problemen

16 jul 2020 - 20:13

Het aantal werklozen in Fryslân is net wat minder dan een maand geleden, maar in vergelijking met vorig jaar zijn er veel meer WW-uitkeringen. De gemeente waar het verschil het grootst is met een jaar geleden, is Ameland. Daar is het aantal werklozen verdubbeld: van 48 een jaar geleden, naar 98 afgelopen maand.

Het gemeentehuis van Ameland - Foto: Omrop Fryslân, Mats Gies

Wethouder Piet IJnsen van Ameland vertelt dat het hem niet verrast. "Ik ben er slechts ten dele van geschrokken. Het is wel een uitvloeisel van het coronatijdperk dat we nu hebben. Daarom verontrust het me niet, maar het drukt je wel met de neus op de feiten. We wisten dat er meer mensen waren die zich bij het UWV gemeld hadden. Dus dat hadden we verwacht. Maar als je in juli de thermometer er weer in zou steken, dan denk ik dat het aantal wel lager is."

Gaat weer goed met horeca

Hij denkt ook niet dat het aantal werklozen problemen oplevert. "Ik zie dat de bedrijfsontwikkeling vanaf 1 juni, met name in de horeca, weer is toegenomen. Het is extra druk op het eiland met gasten. En in andere sectoren bespeur ik ook niet dat er minder werk is."

De eilanden proberen nog steun te krijgen van de regering. IJnsen: "Dat traject loopt nog. Er is inmiddels wel een brief van de staatssecretaris gekomen, er zijn regelingen voor gemeenten. De ministeries willen nog met de eilanden in gesprek."

Wethouder Piet IJnsen van Ameland

Trefwoorden: 
Ameland WW-uitkering werklozen
(Advertentie)
(Advertentie)