Stint mag nog altijd niet de weg op: Friesland Lease begrijpt het niet meer

16 jul 2020 - 17:48

De vernieuwde Stint mag nog niet de weg op, ondanks eerdere berichten. Ook in Fryslân wordt door veel kinderdagverblijven gebruik gemaakt van de wagens. Na een ongeluk in september 2018 in Oss zijn de Stints meteen van de weg gehaald. Friesland Lease heeft veel Stints laten ombouwen, maar donderdag werd bekend dat de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid meer tijd nodig heeft om te beoordelen of de Stint veilig genoeg is.

Foto: Omrop Fryslân, Bauke Deelstra

"Het is teleurstellend, zo'n bericht," zegt Jan Baljeu als directeur van Friesland Lease. "We hadden gehoopt dat 'ie snel zou kunnen rijden. Het duurt al zo lang, er is al een heel traject doorlopen met eisen waaraan de Stint moet voldoen. Tussentijds nog extra eisen. We hebben van de fabrikant begrepen dat ze klaar staan om de weg op te kunnen, dan krijg je zo'n bericht."

Iedere dag telefoontjes

Baljeu begrijpt de situatie op dit moment niet meer. "Er is een beleidskader gesteld en de Stint voldoet nu aan de beleidsregels. We snappen het proces nu niet goed meer. We lopen schade op en het is heel erg voor de kinderbranche. Wij krijgen dagelijks telefoontjes van organisaties die weer willen rijden om de kosten te drukken. Ook daar zijn meer mensen werkloos en lopen veel zaken slecht door het coronavirus. Alles moet nu weer met auto's en busjes gebeuren. Uiteindelijk vertrouwen we er maar op dat ze weer gaan rijden volgens de regels. Het is voor ons erg vervelend, maar de grootste pijn zit bij de kinderdagverblijven zelf." Een goed alternatief voor de Stint ontbreekt volgens Baljeu nog steeds.

Jan Baljeu, directeur van Friesland Lease

(Advertentie)
(Advertentie)