Elbrich van Dokkum (25) wil met vlogs taboe over onvruchtbaarheid doorbreken

15 jul 2020 - 21:47

Veel mensen hebben er mee te maken, maar erover praten is niet altijd makkelijk: onvruchtbaar zijn of moeilijk in verwachting raken. Elbrich en Bennie van Dokkum uit Bolsward doen hun best dit taboe te doorbreken: ze doen er alles aan om in verwachting te raken en leggen het proces vast in vlogs. "Het is niet iets om je voor te schamen", zegt Elbrich.

Elbrich yn har vlog - Foto: screenshot YouTube

De nu 25-jarige Elbrich kreeg op haar negende te maken met kanker in haar heiligbeen. Door veertien chemokuren en dertig bestralingen raakte ze onvruchtbaar. "Maar gelukkig is er bij mij een dokter geweest die aan mijn ouders gevraagd heeft om een eierstok eruit te halen na de eerste chemokuur. Die is ingevroren", zegt Elbrich.

Het weefsel is dit jaar intussen teruggeplaatst waardoor ze nu toch misschien nog in verwachting kan raken. "Dat is nog heel spannend, maar als alles er goed uitziet en alles goed aangroeit. Dan kunnen we hopelijk dit jaar nog beginnen met IVF", zegt Elbrich.

Vlogs

Met haar Vlogs hoopt Elbrich het taboe over onvruchtbaarheid te doorbreken. "Ik denk dat mijn man en ik er altijd wel open in zijn geweest, maar wij merken dat als wij dat doen andere mensen ook naar ons toe komen. Zij willen ook hun verhaal kwijt. Op die manier kom je meer te weten over mensen, omdat ze ook zoiets hebben van wij willen ook ons verhaal delen", zo zegt ze.

"Ik vind dat altijd wel heel mooi. Ik weet natuurlijk ook niet altijd wat ik moet zeggen. Maar ik merk zelf wel dat ik het fijn vind als ik mijn verhaa lkwijt kan en als er gewoon iemand luistert", aldus Elbrich.

Elbrich van Dokkum over de vlogs

(Advertentie)
(Advertentie)