André Hanssen: "Als ik er aan denk, krijg ik weer kippenvel"

Het werd wel het wonder van Heerenveen genoemd, de wedstrijd op 14 december 2005 tegen Levski Sofia. André Hanssen is de grote man, hij scoort in blessuretijd de winnende goal, waardoor Heerenveen voor het eerst overwintert. Hanssen scoort verder nog een keer tegen Ajax, maar breekt nooit door bij Heerenveen. Maar die ene goal, die zal hij nooit vergeten.
Ynternetrepo Andre Hanssen
Het is de laatste wedstrijd van de poulefase van de Europa League en de opgave was vooraf duidelijk voor de ploeg van Gertjan Verbeek. Heerenveen moet winnen van de Bulgaren, en dan nog hebben ze het niet in eigen hand. Want als Dinamo Boekarest in Frankrijk wint van het al geplaatste Olympique Marseille, dan zijn de Roemenen zeker van de volgende ronde. Lang leek het erop dat Heerenveen niet zou winnen.
André Hanssen: "Het was een hele mooie dag. Ik denk dat heel veel mensen mij daardoor nog herinneren. Als ik in Heerenveen ben, beginnen ze er allemaal over." Hij kan zich dan ook nog veel herinneren van die dag. "Het was voor mij een jongensdroom. Ik had een moeilijke periode gehad na een lange blessure. En dan de winnende maken, is heel bijzonder."
Hanssen speelt niet in de basis, maar mag halverwege de tweede helft erin komen voor Paul Bosvelt. Levski Sofia maakt in de 53e minuut de 0-1 en twee minuten later maakt Georgios Samaras de 1-1. Dan is het ver in blessuretijd. "Ik weet dat Yildirim de bal in de zestienmetergebied bracht. Breuer tikte de bal terug naar mij en toen dacht ik: Oké, dit is mijn kans. Niet over het doel schieten, maar op het doel. Gelukkig ging de bal tussen een aantal benen door en in het doel. Dat gaf wel een beetje kippe....ehm....gevoel, hoe noem je dat? Kippevel, ja!" Het stadion ontploft. "Tien seconden later vielen 10 tot 15 mensen op me."
Een reportage uit het archief over de wedstrijd tegen Levski Sofia uit 2005:
Goal André Hanssen tsjin Sofia en Ajax
Daarna moest Heerenveen ook nog wachten op de uitslag van Olympique Marseille-Dinamo Boekarest. Dinamo mocht niet winnen en stond gelijk. "Ik weet dat Dinamo in blessuretijd nog scoort. Een spelen schoot bijna vanaf de middenlijn de bal over Fabian Barthez, de keeper. En op het moment dat de bal onderweg is, fluit de scheidsrechter af."
André Hanssen op Facetime © Omrop Fryslân
Hanssen maakt nooit echt carrière bij Heerenveen. Vooral door blessures. Hij voetbalt vijf jaar bij Heerenveen. "Toch was het mijn mooiste periode. Het was een droom om in het buitenland te spelen." Daarna keert hij terug bij Bodo Glimt. Toch komt hij nog wel eens in Nederland. "Ik ga elk jaar naar Nederland met vrienden. Vorig jaar was de tiende keer. Dan huren we een auto en rijden we rond. Meestal gaan we dan ook naar Heerenveen."
Nu woont Hanssen in Drammen, een half uur onder Oslo. Hij werkt bij een bank. "Ik werk momenteel vanaf huis. Al twee maanden. Door corona ook. Ik heb twee kinderen, twee jongens van acht en zes. En woon in Drammen, half uurtje van Oslo."
André Hanssen nei syn goals tsjin Levski Sofia © Omrop Fryslân
In de Heerenveenweek kijken we elke dag terug op onderwerpen uit het verleden van sportclub Heerenveen. Heerenveen bestaat maandag 20 juli 100 jaar en Omrop Fryslân viert dat met verschillende reportages. Elke ochtend in Fryslân fan 'e moarn kijkt verslaggever Roelof de Vries terug op momenten uit de geschiedenis, hebben we fragmenten van de zes podcasts die Omrop Fryslân heeft gemaakt over SC Heerenveen en hebben we een prijsvraag. U als luisteraar kan dan het jubileumboek van SC Heerenveen winnen.
Alles over Heerenveen en hun 100-jarig bestaan kun je terugvinden op onze speciale pagina over Heerenveen 100 jaar.