Bootjes verhuren in de coronacrisis: "Mensen omarmen Fryslân weer"

14 jul 2020 - 10:48

De Duitse huurders is hij kwijt, nu de coronacrisis zorgt voor onzekerheid, maar de boten die normaalgesproken aan de steiger liggen bij zijn verhuurbedrijf in Terkaple, zijn allemaal weg. Manfred Gubbels is er blij mee. "De eerste zes weken waren dramatisch."

Foto: Omrop Fryslân, Arjen Bosselaar

Verslaggever Arjen Bosselaar is in de haven fan Akmarijp

Gubbels heeft meer dan 20 jachten, en ook een aantal kleinere zeilboten. Die zijn nu allemaal weg, zegt hij. "De kom is leeg. Normaalgesproken ligt het hier vol met boten."

Het is hard nodig, zegt hij, dat er weer wat geld binnenkomt, want in de eerste zes weken van de crisis waren er geen klanten. "Zero. Nul. Als de bruggen niet draaien, en als de douches en toiletten dicht blijven, dan heb ik een probleem."

Nog niet alles is weer normaal, zegt Gubbels. Hij mist nu de Duitsers. "We hebben dit bedrijf al meer dan 40 jaar, en we hebben een grote groep vaste klanten die altijd terug komen. De klanten uit Duitsland zijn er nu niet. Daar is nu de Nederlandse klant voor teruggekomen, die nu hopelijk Fryslân weer herontdekt.

Herintreders

"Mensen omarmen Fryslân weer. Het is verrassend dichtbij. Vanaf het water is het ultiem. En als je het over corona hebt, kun je beter in Fryslân in de buitenlucht zitten, dan waar dan ook. Maar wij mochten niet varen. Dat heeft niemand me nog uit kunnen leggen."

"De meeste mensen komen hier niet voor het eerst. We noemen ze herintreders, mensen die hier vroeger kwamen. Ze waren gewend om steeds verder weg op vakantie te gaan, maar nu hoeven ze niet meer zo ver weg. Eigen land is prachtig."

(Advertentie)
(Advertentie)