"Mensen beginnen tegen de stroom in te zwemmen, maar dat ga je niet redden"

Bij sterke stroming van het zeewater kan je zomaar in de problemen komen, ook al sta je maar tot je middel in het water. Dat zegt voormalig KNRM-coördinator van de lifeguards, Jan Verbiest. De sterke stroming is een 14-jarig Duits meisje zaterdagavond, in het Noordzeewater bij Buren, waarschijnlijk fataal geworden.
Boten zoeken naar het vermiste meisje © De Vries Media
Hoe gevaarlijk het zwemmen in zee is, is vooral afhankelijk van het weer, zegt Verbiest. "Er is best veel gevaar, maar er is nooit een dag gelijk. Het is zo afhankelijk van de weersomstandigheden."
"De zaterdag dat dit vreselijke ongeluk is gebeurd, heeft het hard gewaaid en er was een flinke branding", zegt Verbiest. "Als je dat met aanlandige wind hebt, krijg je zo gauw als de golven het strand raken een onderstroom terug naar de zee. De ene dag is die nihil, de andere dag heel sterk." Een aantal ervaren zwemmers kwam diezelfde dag ook al in de problemen,

Niet tegenspartelen

Bij problemen is het belangrijk om niet tegen de stroming in te gaan, vertelt Verbiest. "Als je door de stroming wordt meegenomen in een mui, een ruimte tussen twee zandbanken, en daarmee richting de zee wordt getrokken, dan moet je niet tegenspartelen. Tot je buiten die stroming komt en dan kan je met een bocht terug naar het strand. Heel veel mensen beginnen tegen de stroom in te zwemmen, maar dat ga je niet redden."
Jan Verbiest, voormalig KNRM-coördinator van de lifeguards

Hulp van garnalenvissers

De zoektocht naar het 14-jarige Duitse meisje is nog steeds bezig. Het meisje kwam zaterdagavond in de problemen, toen ze met haar jongere zusje en haar vader naar de zonsondergang stond te kijken in het water. Sinds die tijd wordt er massaal gezocht, nu ook met veertien boten van garnalenvissers die naast elkaar langs de kust varen. Ze hebben daarbij ook de netten uit.
De garnalenvissers hebben bij het zoeken veel last van de deining op het water. "Dus die boot gaat aardig op en neer, en dan wordt het eigenlijk te riskant om dicht bij de kust te zoeken. En daar is de grootste kans om het meisje te vinden", vertelt verslaggever Willem Vermeltfoort, die bij de zoekactie op Ameland is. De garnalenkotters varen door de hogere golven nu verder van de kust af.
Verslaggever Willem Vermeltfoort legt uit hoe de garnalenvissers te werk gaan

Toeristen

Ondanks de zoektocht zitten er veel toeristen gewoon op het strand van Ameland. "Het is schrikken. Heel confronterend, want het komt heel dichtbij. Ik heb zelf ook kinderen die hier de zee in gaan. Je kan dan alleen maar denken aan die ouders en hoe afschuwelijk het moet zijn om je kind kwijt te zijn", zegt een van de toeristen.
Een andere toerist durft door de vermissing eigenlijk niet meer te ver de zee in. "Ik ga niet heel prettig de zee in. Ik durf niet te ver de zee in, voor het geval ik toch iets tegenkom", zegt zij.
Verslaggever Willem Vermeltfoort sprak met toeristen op het eiland