Historische route met speciale app moet Ferwert en Hegebeintum op de kaart zetten

Een nieuwe historische fiets- en wandelroute van Ferwert naar Hegebeintum moet een impuls aan het cultuurtoerisme geven. Vrijdagavond is onder het motto "Fan ferline nei Takomst" de route en de speciale app gepresenteerd. De route gaat langs de acht belangrijkste plaatsen in beide dorpen.
Hilda Buursma en Sjak Papma © Omrop Fryslân, Willem de Vries
De MeAR Fryslân-app, ontwikkeld door het bedrijf MeAr Media uit Leeuwarden, zit vol met informatie over deze plaatsen. Door middel van augmented reality kun je op je smartphone dingen zien die er niet echt zijn. Te zien zijn dan onder andere de historische figuren die bij de plekken horen.
De Dorpsbelangen DBFH Ferwert-Hegebeintum hopen hiermee inwoners en toeristen nog meer enthousiast te krijgen voor dit gebied. "Er komen al heel veel fietsers en wandelaars langs, maar die doen vaak de Elfstedenroute. Dus die razen hier langs naar Dokkum. Wij willen graag dat ze ook onze omgeving bekijken. Wij hebben hier zo veel historie en zoveel mooie verhalen te vertellen. Het zou heel mooi zijn als ze hier ook een paar uurtjes vertoeven", zegt Hilda Buursma.
De app is gratis te downloaden in de verschillende app-stores.
Verslaggever Willem de Vries was bij de presentatie van de app