Goed nieuws voor horeca in Leeuwarden: minder belasting betalen

10 jul 2020 - 20:36

Nu bijna de helft van alle horecabedrijven in het land technisch failliet is, krijgt de horeca in Leeuwarden goed nieuws. van de gemeente hoeven ze nog maar de helft van de precariobelasting te betalen. Dat is de belasting over het gebruik van het terras. "Dat scheelt ons honderden euro's", zegt horecabaas Ton Eijer.

Ton Eijer yn syn muzykkafee Scooters yn Ljouwert - Foto: Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust

Ton Eijer over de terrasbelesting

Eijer is eigenaar van muziekcafé Scooters in Leeuwarden. "Ik ben hier heel blij mee. Alle kosten gingen de afgelopen periode wel gewoon door. We waren dicht, en de rekeningen stapelden zich op."

"Nu is er dus die regeling dat we over die elf weken geen belasting hoeven te betalen. Maart tot en met mei wordt niet verrekend."

"Ik heb niet het grootste terras, maar voor mij betekent het dat ik ongeveer 400 euro minder betaal. De precariobelasting is normaalgesproken per jaar zo'n 900 euro, dus dat scheelt voor ons. Grotere zaken zoals De Walrus betalen ook meer, maar voor hen gaat het al snel naar de 1000 euro."

Kort geding

Koninklijke Horeca Nederland spant een kort geding aan tegen de overheid om de corona-regels verder te versoepelen. Eijer sluit zich daar voor de volle 100% bij aan, zegt hij.

"Het handhaven van de regels is veel te zwaar. Overal zijn de beperkingen weg, maar in de horeca blijven we er mee zitten."

(Advertentie)
(Advertentie)