Leeuwarder (37) moet drie jaar de cel in voor zes brandstichtingen

10 jul 2020 - 16:24

Een 37-jarige Leeuwarder is vrijdag veroordeeld tot drie jaar cel voor zes brandstichtingen in de Auke Stellingwerfstraat in Leeuwarden. De straf was hoger dan de eis van de officier van justitie, die om 165 dagen cel en 240 uur werkstraf vroeg. De rechter ging daar niet in mee en heeft een langere celstraf opgelegd, zodat de man terug naar de gevangenis moet.

Foto: Omrop Fryslân, Sian Wierda

Vijf weken geleden werd het voorarrest van de man nog geschorst: met een enkelband om kon hij naar huis toe. Na de uitspraak van de rechter moet hij terug de gevangenis in. De rechter rekende hem zwaar aan dat hij zijn buren in gevaar bracht door tweemaal brand te stichten bij een huis. Eerst bij de voorgevel en later bij de achtergevel.

Onrust

De man werd herkend op beelden van een bewakingscamera. Door de branden ontstond veel onrust onder de buurtbewoners. Ze durfden niet op bed te gaan en organiseerden een buurtwacht. De Leeuwarder moet een van zijn buren een schadevergoeding van bijna 400 euro betalen. Woningbouwvereniging Elkien kreeg een schadevergoeding van 11.000 euro toegewezen.

(Advertentie)
(Advertentie)