Actievoerende boeren na gesprek met Veiligheidsregio: 'Tot en met maandag geen acties'

10 jul 2020 - 13:10

De actievoerende boeren in Fryslân zullen zich de komende dagen rustig houden. Dat zegt Mick Tinga, die spreekt uit naam van de actievoerende boeren. De boeren hopen dat het verbod om te protesteren met trekkers dan na deze week van tafel gaat.

Foto: Omrop Fryslân, Aise van Beets

Tinga heeft de afgelopen dagen overleg gehad met de Veiligheidsregio Fryslân over de acties en de gevolgen hiervan voor de veiligheid. Onder andere is er gesproken met burgemeester Van der Zwan van Heerenveen en burgemeester Gebben van Tytsjerksteradiel. Volgens Tinga was dit een goed overleg. "Daar is afgesproken dat als we ons nu houden aan het verbod dat er ligt, burgemeester Gebben zich er hard voor gaat maken dat het verbod van tafel gaat", zegt Tinga.

Het is dus de bedoeling dat de boeren zich de komende dagen rustig zullen houden, maar: "Dat kunnen we niet zeker weten", voegt Tinga nog wel toe.

Minister Schouten

Minister Schouten van Landbouw heeft intussen aangegeven dat ze de maatregels in het kader van het veevoer nog eens na zal laten rekenen. Tinga heeft daar echter lage verwachtingen van. "Ze zal er best wel naar kijken, maar de partij die zij inhuurt gaat haar echt niet afvallen. Dat weten we nu van tevoren al, daar zijn wij klaar mee. Die hele veevoermaatregel moet gewoon van tafel", zegt Tinga.

Mick Tinga over de boerenprotesten

Bij LTO zijn ze wel blij dat de minister nog eens zal kijken naar de maatregels. Die organisatie kiest dan ook niet voor demonstraties. "Elke groepering moet natuurlijk zelf weten wat ze doen en hoe ze de onvrede uiten over deze voermaatregel. Maar als LTO kiezen wij ervoor om in gesprek te gaan", zegt Trienke Elshof, die verder zegt dat haar organisatie nog steeds goede ingangen heeft bij de minister.

Het lijkt er steeds meer op dat de publieke opinie begint te draaien in het nadeel van de boeren. Bij LTO voelen ze dat echter nog niet zo. "Ut peilingen docht bliken dat der noch in soad begryp is foar de boeren. Dat de boeren harren net heard fiele en dat der onmacht is. Dit is natuerlik noch mar it topke fan de iisberch, ast hearst wat boeten tsjintwurdich allegearre moatte. Dat begripe boargers ek, mar we moatte ús netsjes hâlde", aldus Elshof.

Trienke Elshof van LTO

(Advertentie)
(Advertentie)