Woningcorporaties leiden noodklok: continuïteit sociale woningbouw in gevaar

10 jul 2020 - 08:14

Woningcorporaties luiden de noodklok: het geld raakt op, en de continuïteit van de sociale woningbouw is in gevaar. Dat zegt Rein Swart. Hij is de voorzitter van de vereniging van Friese woningcorporaties. Als er niets verandert, zijn er straks minder betaalbare huizen beschikbaar; worden er minder huizen verduurzaamd, en gaat de leefbaarheid in de wijken achteruit. Alleen in Fryslân al is er een tekort van drie miljard euro.

Woningbouwvereniging - Foto: Omrop Fryslân, Darshan Boerema

"Een van de belangrijkste oorzaken is dat wij minder inkomsten hebben dan wat er momenteel uitgaat", zegt Swart. "Jaarlijks betalen alle corporaties zo'n twee miljard euro. Dat gaat rechtstreeks de schatkist in. Dat is wel geld dat van de mensen komt met de laagste inkomens."

De vereniging is al een tijd aan het lobbyen in Den Haag. "Tot nu toe heeft dat niet geholpen. We geloven wel in de kracht van herhaling. In dit geval hebben drie ministeries samen met onze organisatie onderzoek gedaan. Dat heeft aangetoond dat we het vandaag en morgen nog redden, maar de komende jaren niet meer", zegt Swart.

Minder verduurzamen

Als er niet meer geld komt, dan zullen de Friese woningcorporaties volgens Swart minder verduurzamen. "Dat raakt ons natuurlijk diep, want dat heeft van doen met de leefbaarheid op onze aardkloot. We kunnen minder nieuwbouw doen, de kwaliteit van woningen zal achteruit gaan. Uiteindelijk heeft dat ook gevolgen voor de leefbaarheid in buurten en wijken", denkt Swart.

De huur maar een heel stuk verhogen om de tekorten op te lossen is volgens Swart niet aan de orde. "Daar zit natuurlijk een grens aan, want wij zijn er voor de mensen met de kleinste beurs. Dan kun je niet oneindig de huur verhogen, dat willen we ook niet. Die betaalbaarheid is juist ook de reden dat wij bestaan", aldus Swart.

Rein Swart over het gevaar voor de sociale woningbouw

(Advertentie)
(Advertentie)