Geen nieuw multifunctioneel centrum in Haulerwijk: "Ongelooflijk sneu voor het dorp"

10 jul 2020 - 06:59

Haulerwijk krijgt niet een nieuw multifunctioneel centrum. Het college van B&W van Ooststellingwerf wil er niet aan meewerken. Volgens B&W is het niet nodig en is er ook geen geld voor. Het plaatselijk belang van Haulerwijk had in oktober een eerste aanzet voor het plan ingeleverd bij de gemeente. In de maanden daarna heeft het college besloten dat het plan niet haalbaar is, maar dat is het plaatselijk belang niet verteld. Zij kwamen er kortgeleden pas achter.

Gert Jan Post - Foto: Omrop Fryslân, Willem de Vries

Burgemeester Harry Oosterman van Ooststellingwerf heeft zijn excuses aangeboden aan het plaatselijk belang van Haulerwijk, omdat de bestuursleden niet meteen te horen hadden gekregen dat het dorp geen nieuw multifunctioneel centrum krijgt. In het dorp kwamen ze daar onlangs pas achter, terwijl het besluit al maanden geleden genomen is.

Het centrum was onderdeel van een totaal 'masterplan' voor het dorp, waar het plaatselijk belang ook aan had meegeschreven. Het gemeentebestuur heeft er nu geen geld meer voor, maar zegt ook dat het niet echt nodig is. En dat is jammer, zegt Gert Jan Post van het plaatselijk belang: "Voor het dorp vinden we het ongelooflijk sneu dat dit plan nu voorlopig van tafel is."

Post gooit de handdoek echter nog niet in de ring. "De deelplannen die in het masterplan stonden, die gaan we gewoon uitvoeren. We gaan door met het dorpspark, met de sporthal en we gaan ook door om de jeugd een goede plek te geven", aldus Post.

Gert Jan Post van het plaatselijk belang Haulerwijk

Ronald de Vries - Foto: Omrop Fryslân, Willem de Vries

De voetbalvereniging van Haulerwijk zou toch geld van de gemeente kunnen krijgen, om de accommodatie op te knappen. Dat is nodig, want in het verleden zijn alle sportverenigingen in Ooststellingwerf geprivatiseerd. De clubs moeten dus zelf voor de kosten opdraaien. Maar nu duidelijk is geworden dat er in het dorp geen multifunctioneel centrum komt, waar de SV Haulerwijk eigenlijk een plekje zou krijgen, lijkt de gemeente nu wel over de brug te komen met geld.

Dat geld is hard nodig, zegt voorzitter Ronald de Vries van de voetbalvereniging: "Het clubgebouw is afgeschreven. De kantine waar we nu inzitten is eigenlijk een noodgebouw met een technische levensduur van veertig jaar en dat is nu ondertussen al zestig jaar. Het is er slecht aan toe en ik durf geen zonnepanelen op het dak te leggen, dan stort het in."

Zelf kan de voetbalvereniging het geld niet opbrengen, dan hadden we de contributies moeten verdubbelen. Dat is niet realistisch", aldus De Vries.

Voorzitter Ronald de Vries van de voetbalvereniging

(Advertentie)
(Advertentie)