Sporter van de Week: Jesper Hospes

10 jul 2020 - 06:30

De schaatsers leggen de basis voor het nieuwe seizoen in de zomermaanden. Het is een belangrijke periode dus. Sommige schaatsers zitten al in het Zuid-Duitse Inzell om daar op zomerijs te trainen, anderen blijven in Fryslân en zitten vooral op de fiets. Zoals Jesper Hospes, die komend seizoen gewoon weer voor het Gewest Fryslân uitkomt. Dat zou niet, maar hij werd aan de kant gezet bij een andere ploeg. En toen belandde hij ook nog eens in het ziekenhuis.

Het zijn hectische weken geweest voor Hospes. Te beginnen met een verandering van de ploeg. Na het eind van het vorige schaatsjaar werd de Heerenvener gevraagd door collega Koen Verweij om zich bij hen aan te sluiten.

Verweij zou samen met zijn vriendin een nieuwe ploeg opzetten onder leiding van coach Kosta Poltavets. Hospes ging in op dat aanbod. "In de coronatijd zijn we gewoon gaan trainen. Vanaf 6 april zijn we bezig met een nieuwe lijn."

Foto: Omrop Fryslân

Twee weken geleden op donderdag kreeg hij ineens te horen dat er geen plek meer voor hem was. Verweij deelde hem dat mee in een gesprek. "Er schijnt een vierkoppig bestuur te zijn en die overleggen met sponsoren. Er is een sponsor die mij te oud vindt en mij niet in het geheel vindt passen. Dat is de boodschap die ik heb gekregen en daar moet ik het mee doen", vertelt de 31-jarige Hospes.

"Niet fair"

Hij houdt er geen goed gevoel aan over, maar heeft er inmiddels een dikke streep onder gezet. "Zo'n klap komt wel hard aan. Helemaal omdat ik zoiets nog nooit heb gehoord, dat iemand er halverwege wordt uitgezet. Het is een aparte manier van zaken doen. Er werd mij gevraagd om het zakelijk op te pakken, dat heb ik gedaan en ik ben ook positief. Maar ik vindt het niet fair."

'Vervelend'

Joris Hoogenbosch is de grote man achter de nieuwe ploeg van Verweij en Leerdam. Volgens hem is het helemaal niet aan de orde geweest dat Hospes in dat team zou komen. "Ik heb Jesper nog nooit ontmoet en zijn naam er niet bij zien staan", vertelt Hoogenbosch in een reactie op het verhaal van Hospes.

Hoogenbosch hoopt in augustus het team te presenteren. Dat Hospes het gevoel had dat hij daar ook bij zou zitten, is 'vervelend', aldus de directeur van het team. Hij denkt dat Verweij Hospes het gevoel heeft gegeven dat hij erbij zou komen. "Dat is heel vervelend, maar staat los van de ploeg", zegt Hoogenbosch met klem.

Jesper Hospes foarich seizoen yn it pak fan it Gewest Fryslân - Foto: Orange Pictures

En dus rijdt Hospes komend seizoen 'gewoon' weer in het schaatspak van het Gewest Fryslân. Hij mocht terugkomen van het bestuur en van de coach, tevens zijn vader, Henk Hospes.

"Jesper en Aron (Romeijn, traint nog wel mee bij de ploeg van Verweij; red.) zijn wel twee jongens die het Gewest Fryslân ook op de kaart hebben gezet. Daar moeten we ook trots op zijn. Vandaar dat we hebben gezegd dat de deur voor ze openstaat", vertelt Henk Hospes, die heeft gezien wat de laatste weken met zijn zoon hebben gedaan. Als vader kan ik alleen maar trots zijn op hoe hij het oppakt. Hij heeft er weer zin in en daar ben ik blij mee. Voor de rest is het wat het is."

Voordat ik er over kon nadenken, lag ik in het Tjongerschans.

Jesper Hospes

Maar, de verandering van de schaatsploeg was niet het enige voor Jesper Hospes. Er kwamen ook nog eens fysieke problemen bij, vertelt hij. "Op donderdag kreeg ik het van Verweij te horen en op zaterdag kreeg ik pijn in mijn lichaam. Op zondag kon ik niets meer en op maandag werd ik geopereerd. Voordat ik erover kon nadenken lag ik in het Tjongerschans."

Blindedarmontsteking

Hospes moest onder het mes vanwege een blindedarmontsteking. "Ik moest een pijnscore geven van nul tot tien. Toen heb ik maar een tien gegeven. Dat doen wij sporters niet zo vaak in het ziekenhuis, want dan moeten wij blijven."

Na de operatie mocht hij snel weer naar huis, maar hij merkt de gevolgen er nu nog wel van. "Het gaat nu gelukkig goed, maar je hebt er wel last van. De narcose doet nog het meest. Ik was heel moe en prikkelbaar vooral."

Foto: Omrop Fryslân

Sporter van de Week

Dit is voorlopig de laatste uitzending van de Sporter van de Week. De rubriek kwam als vervanging van de Wedstrijd van de Week. Door het coronavirus werden er namelijk geen wedstrijden meer georganiseerd. Beide rubrieken gaan nu met zomerstop en komen mogelijk na de zomer terug bij Omrop Fryslân. De laatste weken is er een grote verscheidenheid aan Sporters van de Week geweest. Deze zijn hier terug te vinden.

(advertinsje)
(advertinsje)