FDF verliest kort geding, demonstratieverbod met trekkers blijft staan

09 jul 2020 - 12:38

Het verbod op demonstraties met trekkers en andere landbouwvoertuigen in Groningen blijft staan. Dat heeft de rechter bepaald. Actiegroep Farmers Defence Force had een kort geding aangespannen tegen de veiligheidsregio daar, maar is door de rechter in het ongelijk gesteld.

De veiligheidsregio Groningen was de eerste die een verbod op demonstraties met trekkers en andere landbouwvoertuigen op de openbare weg instelde. Later volgden Drenthe en Fryslân.

Farmers Defence Force was het niet eens met het verbod. Zij zeggen dat het verbod een beperking is van het grondrecht op demonstreren. De rechter gaat niet mee in die argumentatie.

Foto: Kappers Media

De rechter voerde onder meer aan dat er sprake is geweest van zeer gevaarlijke situaties met tractoren. Boeren reden bijvoorbeeld op Groningen Airport Eelde, vanwaar de traumahelikopter van het UMCG moet kunnen wegvliegen.

Demonstreren mag wel

Het oordeel van de rechter betekent niet dat boeren helemaal niet mogen demonstreren. Ze mogen dat alleen niet doen met landbouwvoertuigen op de openbare weg.

Een afvaardiging van Farmers Defence Force in Groningen - Foto: Omrop Fryslân, Gerrit de Boer

Persrechter Jeff Biesma: "In beginsel mogen ze die trekkers dus niet gebruiken als demonstratiemiddel. Dus als ze op een trekker komen, is dat verboden tot volgende week maandag."

Persrechter Jeff Biesma

(advertinsje)
(advertinsje)