Duizenden dode zeediertjes vertellen het verhaal van de MSC Zoe

Duizenden kleine zeediertjes en organismes hebben het leven gelaten om inzicht te geven in de gevolgen van de ramp met de MSC Zoe. In grote bakken met zeewater hebben kleine schelpen en plankton acht weken lang geleefd met verschillende doseringen van plastic korrels. Diezelfde soort korrels gingen van 1 op 2 januari 2019 overboord in de Noordzee boven de Waddeneilanden.
Tûzenden deade seebistjes fertelle it ferhaal fan de MSC Zoe
Nu zijn deze onderzoeksbakken leeggehaald door onderzoekers van Wageningen Marine Research om uit te zoeken wat al dat plastic heeft gedaan met het leven in zee. Op die conclusies is het langer wachten dan vooraf verwacht: het ecologisch onderzoek naar de gevolgen van de containerramp is in januari klaar, en niet al in oktober.
Edwin Foekema van Wageningen Marine Research: "Door de coronacrisis is dat iets opgeschoven, omdat er gewoon beperkingen zijn in de hoeveelheid mensen die je tegelijkertijd zeker in een binnenruimte kan zetten. Dus hebben we meer tijd nodig.
Deze wormen hebben acht weken met plastic korrels geleefd © Omrop Fryslân, Remco de Vries
Het leeghalen van de onderzoeksbakken is veel werk, zegt Foekema. "Wat er nu eigenlijk gebeurt, is dat het hele systeem wordt leeggehaald. De waterkolom wordt eruit gefilterd. Daarin kijken we naar het plankton wat er in zit. Daarna, als dat gedaan is, wordt de hele zandbodem die erin ligt eruit gespit. Dan kijken we naar het leven wat er zich in heeft ontwikkeld de afgelopen twee maanden. We kunnen dan vergelijken tussen systemen waar we helemaal geen korrels aan hebben toegevoegd en systemen waar we hele grote doseringen aan korrels hebben toegevoegd of dat invloed heeft op die levensgemeenschap, die diertjes die daarin leven."
De administratie wordt bijgehouden © Omrop Fryslân, Remco de Vries
Er zijn niet direct opvallende zaken gezien, zoals dode schelpen of wormen. "Waar het echt om gaat straks, zijn de subtiele verschillen in groei. Misschien zijn de schelpdieren in de ene bak met veel plastic wat minder groot geworden of hebben ze wat minder jongen gekregen", verwacht Foekema.
Dit onderzoek naar de invloed van plastic op het zeeleven is nog nooit op deze manier gedaan. Het kan daarom wereldwijd inzichten geven in wat de plastic soep doet in zee.

Onderzoek NIOZ

Wat betreft onderzoek naar de gevolgen van de ramp met de MSC Zoe is ook het onderzoek op Texel door het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) heel belangrijk, legt Foekema uit: "We knopen deze resultaten aan de modelberekeningen van het NIOZ en dan kunnen we dus kijken bij welke concentratie plastics we iets zien gebeuren in het systeem. Op basis van die modelberekeningen kunnen we dan kijken of die concentraties zijn ontstaan in de Waddenzee. Dan hebben we een behoorlijk volledig beeld, denk ik."
Edwin Foekema van Wageningen Marine Research
Lees alles over de containerramp in het dossier.