Dokkumer (20) krijgt celstraf en behandeling voor beroving drugsdealer

08 jul 2020 - 18:31

Een 20-jarige Dokkumer die op 19 oktober vorig jaar samen met drie vrienden een wietdealer beroofde, is door de rechtbank in Leeuwarden veroordeeld tot een celstraf van 360 dagen waarvan 126 dagen voorwaardelijk. Een medeverdachte, een nu 18-jarige Leeuwarder kreeg 228 dagen jeugddetentie waarvan 210 dagen voorwaardelijk.

Rjochter - Foto: Omrop Fryslân, Joris Kalma

De Leeuwarder was verminderd toerekeningsvatbaar, hij moet zich laten behandelen. Hij was ten tijde van de beroving minderjarig. Beide straffen zijn gelijk aan de voorlopige hechtenis.

Het viertal heeft een 23-jarige wietdealer uit Leeuwarden beroofd en met een mes gestoken. Degene die het mes hanteerde, een inmiddels 18-jarige Leeuwarder, is eind mei veroordeeld tot jeugd-tbs.

Gevoelig voor psychoses

De 20-jarige Dokkumer heeft volgens de rechtbank geen aandeel gehad in de steekpartij. Hij is gevoelig voor psychoses en er was bij hem sprake van een ernstige stoornis in de vorm van (hard-) drugsgebruik. Hij moet zich in elk geval een jaar lang laten behandelen op de Forensisch Psychiatrische Afdeling (FPA) van de GGZ in Franeker.

Vooropgezet plan

Het viertal had van tevoren een plan beraamd om de dealer te beroven. Ze waren uit op wiet en de dealer zou een Gucci-shirt meenemen. De 20-jarige Dokkumer ontmoette de dealer bij het busstation in Dokkum en nam hem mee naar een afgelegen plek. Terwijl de 21-jarige op de uitkijk stond, sprongen de twee Leeuwarders uit de bosjes.

Klaplong

De jongen die jeugd-tbs heeft gekregen stak de dealer met een mes in de borststreek. Het slachtoffer strompelde even later gewond bij een café naar binnen. Hij had een steekwond in de borst en een klaplong opgelopen.

De zaak van de verdachte die op de uitkijk stond, een 21-jarige Dokkumer, wordt aanstaande vrijdag door de Leeuwarder rechtbank behandeld.

(Advertentie)
(Advertentie)