265 dagen cel voor hoofdverdachte (16) doodsteken Roan Brilstra

08 jul 2020 - 13:34

De 16-jarige jongen uit Gorredijk, die vorig jaar december Roan Brilstra in Drachten doodstak, is veroordeeld tot 265 dagen celstraf. Hij moet zich ook laten behandelen in een instelling. Dat heeft de rechter in Leeuwarden woensdag bepaald. Daarnaast krijgt hij voorwaardelijk jeugd-tbs opgelegd, met een proeftijd van twee jaar. Dat is een lichtere straf dan justitie eerder had geëist.

265 dagen sel foar haadfertochte (16) delstekken Roan Brilstra

Bij de steekpartij bij een café aan de Zuidkade in Drachten raakte op 22 december vorig jaar de 15-jarige Roan Brilstra zwaargewond. De verdachten, twee jongens van 15 en 14 jaar, gingen ervandoor, maar werd laat op de avond aangehouden. Bij schermutselingen die op straat ontstonden na het incident raakte een politie-agent gewond. Roan Brilstra overleed op 29 december in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

Justitie eiste 24 juni jeugd-tbs voor de verdachte. De rechter heeft de tbs woensdag echter voorwaardelijk opgelegd aan de jongen.

Een deel van de 265 dagen celstraf heeft de jongen uitgezeten. Dat gaat van zijn celstraf af. Voorwaarde is dat de jongen zich verplicht laat behandelen bij de GGZ of een soortgelijke instelling.

Foto: ProNews

Volgens de rechter heeft de zaak veel onrust en angst veroorzaakt in Drachten en omstreken. Ze constateert dat jongeren te makkelijk messen bij zich dragen: "Ze zijn zich niet bewust van de gevaren daarvan."

Noodweer

De rechtbank kwam eerder al met een tussenvonnis. Daar kwam uit dat de verdachte uit noodweer heeft gehandeld. De manier waarop de verdachte zichzelf heeft verdedigd, was volgens de rechtbank echter buitenproportioneel.

De andere verdachte, een jongen van 14, kreeg eerder al honderd dagen jeugddetentie opgelegd. Van de celstraf zijn 45 dagen voorwaardelijk. Die straf was lager dan de eis van het Openbaar Ministerie.

(Advertentie)
(Advertentie)