Demonstreren met trekkers wordt ook in Fryslân verboden: "De tijd van waarschuwen is voorbij"

07 jul 2020 - 12:55

In Fryslân komt een verbod om met trekkers op de openbare wegen te demonstreren. De maakt de Veiligheidsregio straks bekend. Met landbouwvoertuigen op de weg protesteren zorgt voor gevaarlijke situaties en daarom wordt deze beslissing genomen.

Demonstrearje mei trekkers wurdt ek yn Fryslân ferbean

Boeren mogen wel op een andere manier protesteren. "Demonstreren mag, blokkeren niet," zegt een woordvoerder. Ook de provincies Groningen en Drenthe hebben zo'n trekkerverbod. Maandag zijn in de stad Groningen al twee boetes uitgedeeld.

"Demonstreren mag, laat ik dat vooropstellen," zegt Jeroen Gebben, burgemeester van Tytsjerksteradiel en plaatsvervangend voorzitter van de Veiligheidsregio. "Maar blokkeren willen we gezien de verkeersveiligheid niet meer." Probleem is dat de Veiligheidsregio geen goed contact met de organisatoren kan hebben, "Doordat het niet gecontroleerd is kunnen we niet met de boeren in gesprek. We willen graag met hen in contact staan, dat gebeurt nu niet en daarom nemen we deze maatregel."

Gebben zegt dat het verbod streng gehandhaafd zal worden. 'Waarschuwen, die tijd is voorbij. Er wordt extra politie ingezet, ik weet ook dat dat al gebeurt."

Boeren in Heerenveen - Foto: René Wiegmink / ProNews

Jeroen Gebben over de maatregel

Ondanks het verbod zullen de boeren gewoon doorgaan met hun actie. "We zijn in druk overleg wat we gaan doen, maar we stoppen niet," zegt Mick Tinga, een van de leiders van de acties van afgelopen tijd. "De boeren zijn het zat. Er is nu een halfjaar lang gepraat. Den Haag luistert nergens naar en doet niks voor de boeren. Nu komt er ineens een voermaatregel, dat we minder eiwit moeten gebruiken."

Volgens Tinga worden de acties van de boeren overdreven. "Ik vind dat alles een beetje uitvergroot wordt. We zijn donderdagavond begonnen toen hebben we een rondje door Fryslân gereden, zijn we niemand tot last geweest, en was de groep niet zo groot. Zaterdag was de groep wat groter, maar maren we ook niemand tot kwaad."

Boer Mick Tinga over het verbod

(Advertentie)
(Advertentie)