Arriva en andere regionale vervoerders starten juridische procedure tegen monopolie NS

07 jul 2020 - 08:45

Arriva en vier andere regionale vervoerders starten een juridische procedure tegen het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. De bedrijven zijn het niet eens met het besluit om de NS ook na 2025 te laten rijden op de belangrijkste spoorlijnen.

Arriva en juridyske proseduere tsjin monopoly NS

Staatssecretaris Van Veldhoven verlengde afgelopen maand de vervoersconcessie die in 2024 afloopt, omdat ze vindt dat de NS goed presteert en daarnaast betaalbaar en toegankelijk is.

Arriva en de andere vervoersbedrijven krijgen hierdoor tot 2035 geen kans op de belangrijkste routes in Nederland. Volgens Arriva was het besluit van de staatssecretaris onzorgvuldig, overhaast en in strijd met de Europese regelgeving.

De vervoersbedrijven stappen nu eerst naar de bestuursrechter. De procedure moet deze maand beginnen. Daarna zouden de bedrijven ook nog naar de Europese Commissie willen stappen.

Foto: Evert Pultrum

Volgens Arriva en de andere vervoersbedrijven is het besluit van de staatssecretaris in strijd met de Europese regelgeving en gaat het ten koste van de reiziger, omdat er te weinig concurrentie is.

"Concurrentie op het spoor, en dat geldt voor elke bedrijfstak, is in het belang van de klant, in dit geval de reiziger", zegt directeur Anne Hettinga van Arriva. "De klant heeft er belang bij dat partijen worden geprikkeld, over en weer, om het beter te doen."

Directeur Anne Hettinga van Arriva

Trefwoorden: 
NS Arriva vervoersconsessie
(Advertentie)
(Advertentie)