Mini-Young Solar Challenge langs de elf steden

Ieder jaar kunnen kinderen tussen de 14 en de 17 jaar meedoen aan de Young Solar Challenge, een race met boten op zonne-energie. Dat gaat vanwege het coronavirus niet door, maar de boten varen deze dagen wel een Elfstedentocht.
© Kappers Media
Projectleider Menno Wijkhuizen vertelt hoe hij op dit idee is gekomen. "We zouden dit jaar eerst drie races hebben, maar dat werd door corona afgelast. Ook kwam ik zelf thuis te zitten omdat ik geen school meer had. Dus daarom hebben we met de organisatie gekeken naar wat wél kan. Toen heb ik voorgesteld om de Elfstedentocht te varen, daar waren we heel blij mee."

"Beter dan gedacht"

Wel vaart er een beperkt aantal deelnemers, vanwege corona. Er toen twaalf boten mee. "Met de coronamaatregelen kun je niet iedereen meenemen, al zou ik dat wel graag willen." Een van de deelnemers van een school in Almere vindt het de goede keuze. "Het moet leuk zijn, maar de veiligheid gaat voorop." De wedstrijd ging goed, vertelt hij. "Het was rustig. Soms was er wel wat wind, dan moet je bijsturen en op de anderen letten. Dan gaat alles veilig en heb je een leuke vaart. Gelukkig hadden we genoeg zon om op sommige stukken voluit te varen. Dat maakt het ook leuker. Al met al beter dan gedacht." De wedstrijdetappe werd wel ingekort vanwege de wind.
Verslaggever René Koster bij de race