Coöperatie opzetten voor zonneparken is moeilijk: "De kennis moet er zijn"

In het noorden loopt Fryslân voorop als het gaat om coöperaties die eigenaar zijn van een zonnepark. In totaal zijn er twaalf coöperaties: Fryslân heeft er alleen al vijf. Toch is vijf maar een klein aandeel van het geheel van 48 parken in totaal. Waarom is het zo moeilijk om een coöperatie op te zetten?
Opsetten kooperaasje sinnepark is dreech
Een van die coöperaties is Duurzaam Akkrum Nes (DAN). Deze coöperatie bestond al acht jaar en is opgericht door Harry Haitsma en Joop Andreae. "Er werd gevraagd of het dorp iets wilde doen met duurzame energie. Daar is toen een ploeg voor gemaakt en we zijn er zo ingesprongen."
De coöperatie heeft nu 120 leden, maar het bestuur is het belangrijkst, zegt Haitsma. "We zijn een stel enthousiastelingen, maar de kennis moet er wel zijn." Hij wijst erop dat niet iedere vrijwilliger zomaar een coöperatie kan beginnen. "Er komt heel wat bij kijken, vandaag de dag. En dat kan niet iedereen."
© Omrop Fryslân, Ronnie Porte

De Leppagreide

Als voorbeeld noemt Haitsma zonnepark De Leppagreide. Het zonnepark, met achtduizend panelen, komt bij het aquaduct in Akkrum. Het is één van de projecten van de coöperatie. "We hebben de financiering rond, maar dat had wel wat voeten in de aarde. Twintig procent hebben we uit subsidie gehaald, de rest hebben we geleend. Uiteindelijk is het idee dat onze leden de panelen kunnen huren. Maar dat moet wel allemaal financieel geregeld worden."
Andere dorpen zijn er momenteel wel mee bezig om ook meer naar duurzaamheid te kijken, zegt Haitsma. Maar toch lopen ze tegen zaken aan. "Wij krijgen ook weleens vragen uit andere dorpen, van hoe we die zaken aanpakken. Dan helpen we ze natuurlijk ook. Maar dan zie je dat ze de kennis niet in huis hebben."
De bouw van het zonnepark De Leppagreide gaat waarschijnlijk begin van 2021 van start.
Oprichter Joop Andreae over het zonnepark