Hoog water bedreigt vogeleiland bij Holwerd

06 jul 2020 - 16:23

Het water in de Waddenzee staat dermate hoog dat een speciaal vogeleiland bij Holwerd gevaar loopt. Het gaat om een eilandje in een kuil, niet ver van de pier. Afgelopen week schreef boswachter Henk-Jan van der Veen nog opgetogen over de broedresultaten op het eiland, maar nu houdt hij zijn hart vast.

Van der Veen liet op Twitter weten: "Hoogwater, +180 op dit moment. Voor de vogels op het broedeiland wordt het vandaag spannend. Houden ze het net droog of gaan ze kopje onder?" En zo'n twee uur later: "Spannend is het zeker. Achter deze klep is het peil 20 cm hoger. Het zeewater perst zich door de duiker van deze zomerdijk richting het eiland."

"Vandaag is het toch een herfstdag midden in de zomer," zegt Van der Veen. "We zitten op dit moment op de 1.90 meter. Dat betekent dat de lage delen van de kwelder er inmiddels onder lopen. Al dat hoge water perst zich een weg door die kreken, dus dat komt hier terecht."

Hopen op geluk

Volgens de boswachter zijn de omstandigheden wel bijzonder. "Laat ik nou net even geleden een blog hebben geschreven over het broedsucces op dit eiland. En gisteren ik op de hoogwaterberichten 1.90 meter staan. Ik dacht: dat wordt krap. Dat blijkt ook, want dat water wurmt zich een weg door de duiker op weg naar het broedeiland. Het is spannend. Ik hoop dat het droog zal blijven, maar het scheelt niet veel. We zitten nu tegen de piek aan. Als het water weer zakt straks, hebben we misschien geluk dat we net op de goede kant van de knik zitten. Maar de lage stukken kunnen zo overstromen. Je hebt wel vaker te maken met hoog water in de zomer."

Zwartkopmeeuwen

Het gaat om de oostkwelder bij Holwerd, daar ligt het broedeiland waar voor het derde jaar op rij veel vogels zitten. Het gaat dit jaar om kokmeeuwen, visdieven en zwartkopmeeuwen, maar er komen ook veel bontbekplevieren, lepelaars en bergeenden. Het eiland is in 2016 aangelegd, het schelpenbed is populair bij de Wadvogels. "Dit jaar is een bijzonder jaar, want we hebben kokmeeuwen. Wel 175 paar ongeveer. Maar ook visdiefjes en een zwartkopmeeuw, die laatste is nieuw," legt Van der Veen uit. De Nederlandse populatie bestaat maar uit ruim 3.000 broedparen. Ze zitten met name in de Zeeuwse Delta en in het IJsselmeergebied. Daarom is het mooi dat de vogel ook bij Holwerd zit.

Boswachter Henk-Jan van der Veen van Staatsbosbeheer

Foto: Twitter Henk-Jan v/d Veen
(advertinsje)
(advertinsje)