Bartele Bijma (90) na vier maanden weer op bezoek bij familie

06 jul 2020 - 15:13

Hij mocht graag even wandelen, maar toen het coronavirus uitbrak, was dat eigenlijk niet meer mogelijk. "Ik heb tijden op mijn kamer gezeten," zo vertelt Bartele Bijma (90). "En toen het mocht, heb ik lange einden over de gangen gelopen." Bijma was een van de duizenden ouderen die vast zaten in een verzorgingstehuis. En nu die tijd voorbij is, is het tijd voor een feestje.

Bartele Bijma fan Foswert yn Ferwert krijt wer besite

Vanaf negen uur is bezoek weer welkom in het verzorgingstehuis Foswert in Ferwert, en mogen de bewoners weer naar buiten. Bartele Bijma heeft echt naar dit moment uitgekeken en dus staat zijn dochter al voor negenen klaar voor de deur van het verzorgingstehuis. In de auto gaan ze naar Feinsum, waar de hele familie op hem zit te wachten in een boerderij. Er hangen vlaggen uit in de kamer en er is gebak. Want het is echt even een feestje.

"Ik ben hier een hele poos niet geweest. Vier maanden geloof ik. Ik heb het wel gemist hoor." Toch is hij niet eenzaam geweest in de tijd dat hij op zijn kamer moest blijven. "Ik mag graag lezen en ik geloof dat ik nog nooit zoveel boeken heb gelezen als in de afgelopen weken. En ik heb een krant die ik iedere dag doorneem."

Bartele Bijma - Foto: Omrop Fryslân, Wytse Vellinga

De familie probeerde zo goed als het kon om het contact toch zo goed mogelijk in stand te houden. Zo werd er veel gebeld en ook via WhatsApp werd er wel gesproken met Bijma. Maar echt op visite kon niet. "We hebben wel bij zijn balkon gestaan. Dat mocht dan weer wel," zo vertelt zoon Siebe Bijma. "En dan hebben we nog geluk dat hij niet helemaal bovenin woont."

Bijma is niet bang geweest voor het coronavirus. "Op mijn leeftijd kan je natuurlijk van alles overkomen. Anders ook wel, maar je moet er gewoon niet te veel over nadenken." Hij heeft begrip voor de maatregelen die zijn genomen, hoe vervelend ook. En hij is zeer te spreken over de verzorging die hij heeft gekregen in Foswert. "Het personeel is echt monsterachtig. Ze hebben het heel goed gedaan en hebben ons allemaal goed verzorgd. Dat wilde ik toch even zeggen."

Grote plannen voor de eerste dag weer buiten zijn er niet. Koffie met gebak en misschien even een rondje in de auto. "Het belangrijkste is dat we elkaar weer even konden zien."

Foto: Omrop Fryslân, Wytse Vellinga
(Advertentie)
(Advertentie)