Boze Schiermonnikogers houden handtekeningenactie tegen bouwplannen college

Boze Schiermonnikogers zijn een handtekeningenactie begonnen tegen plannen van het college van burgemeester en wethouders voor een nieuwe weg op het eiland. De weg komt dwars door de natuur te liggen en daar zijn de eilandbewoners het niet mee eens. De petitie is inmiddels al meer dan 450 keer ondertekend.
De vuurtoren van Schiermonnikoog © Omrop Fryslân, Ronald van der Pol
De weg zou nodig zijn om een klein bedrijventerrein toegankelijk te maken. Het argument dat het college gebruikt, is dat daarmee de verkeersdruk in het centrum van het 'autoluwe' eiland nog verder af zal nemen.
De weg zou echter door het laatste stukje onaangetaste polder komen te liggen en zou daarmee het beschermde zicht op het dorp beperken. Daarnaast zal de kleinste van de zeven boeren op het eiland een stuk land moeten afstaan. Volgens de boze eilandbewoners is het nog maar de vraag op de verkeersdruk echt af zal nemen.

Haast

De plannen van het college werden volgens de initiatiefnemers van de petitie in rap tempo gepresenteerd. Die haast zou hebben geleid tot veel onduidelijkheid en de notie van misleiding deed al snel de ronde.
Eilandbewoners zeggen dat ze niet om hun mening gevraagd zijn. Dat is met name opvallend omdat acht jaar geleden een vergelijkbaar plan strandde door grote weerstand van de eilander bevolking.

Handtekeningenactie

Omdat een groep eilander goed in beeld wilde brengen hoe de inwoners over de plannen denken, zijn ze met een handtekeningenlijst bij de deuren langsgegaan. In een week tijd zijn er zo'n 460 handtekeningen verzameld. Die worden dinsdag, bij de gemeenteraadsvergadering, aan het college aangeboden.
Oud-raadslid Harm Carrette ziet de plannen niet zitten