Zomerschool in Leeuwarden om leerachterstand door coronacrisis in te halen

06 jul 2020 - 08:06

Proloog organiseert dit jaar voor het eerst een zomerschool voor kinderen uit de groepen 1 tot en met 4. Dat doet de schoolkoepel omdat sommige kinderen door de coronacrisis een leerachterstand hebben opgelopen. Daarnaast zijn kwetsbare kinderen duidelijker in beeld gekomen.

skoalleboerd - Foto: Shutterstock.com

De zomerschool voor kinderen uit groep 5 tot en met 8 was er al. Door die nu ook voor de lagere klassen aan te bieden, wil Proloog op een laagdrempelige manier kinderen bijspijkeren en ervoor zorgen dat ze straks weer goed voorbereid aan het nieuwe schooljaar kunnen beginnen.

De reguliere lessen die de kinderen tijdens het schooljaar volgen, krijgen daarmee een vervolg in de zomervakantie. De focus ligt echter niet alleen op het leren. "Het moet vooral een hele mooie periode voor de kinderen worden, met onder andere sport- en creatieve activiteiten. We hebben er een mooie variatie in overgebracht", vertelt Ruerd Kuiper, directeur onderwijs bij Proloog.

Drie groepen

Proloog focust op de jongere kinderen omdat zij in de coronatijd veel school hebben gemist. Daarin maakt de schoolkoepel onderscheid tussen drie groepen. Als eerste kinderen van wie de school zegt dat het goed zou zijn als ze doorgaan met leren. "Die kinderen hebben niet perse een achterstand, maar het is wel een goede zaak om door te gaan in de zomerperiode."

De tweede groep zijn kinderen met een bepaalde onderwijsbehoefte, zoals Kuiper het zelf zegt: "Het gaat dan bijvoorbeeld om kinderen met problematiek als autisme." Derde groep zijn kwetsbare kinderen. "Ook voor die groep is het belangrijk dat we in de lange zomerperiode goed contact met hen houden."

De Plataanskoalle yn Heechterp-Skieringen - Foto: Google Street View

Proloog bepaalt in samenspraak met de ouders wie naar de zomerschool komt. Uit overleg met hen is een kleine 40 kinderen uit de groepen 1 tot en met 4 geselecteerd. Kuiper: "We zijn er dit jaar heel goed uitgekomen welke kinderen dat moesten zijn."

Genoeg animo onder leerkrachten

Hoewel de leerkrachten de afgelopen maanden flink moesten schakelen en veel extra inspanning hebben geleverd, was er onder hen veel animo voor de zomerschool. "Er waren zelfs meer mensen die wilden meewerken dan we nodig hadden, dus dat was heel positief. Daar hebben we geen problemen mee gehad", legt Kuiper uit.

De zomerschool is op de locatie Plataanschool in de wijk Heechterp-Schieringen, van 9.00 tot 12.00 uur. De zomerlessen worden georganiseerd door Proloog zelf en er zijn geen kosten aan verbonden. Voor de groepen 5 tot en met 8 wordt er samengewerkt met de gemeente Leeuwarden.

Ruerd Kuiper, directeur onderwijs bij Proloog

(advertinsje)
(advertinsje)