Boerenacties gaan door: "Het is erop of eronder, anders gaat het helemaal mis"

05 jul 2020 - 10:50

De boerenacties gaan voorlopig nog wel even door. Dat is de verwachting van actievoerder Mick Tinga uit Balk en van Sieta van Keimpema van Farmers Defence Force. Deze boerenbelangenorganisatie coördineert de acties niet en is niet bij blokkades aanwezig, maar staat wel achter het doel van de acties.

Foto: CAMJO Media

Honderden boeren waren zaterdagnacht met tractoren op meerdere locaties in Nederland onderweg om actie te voeren tegen de plannen van minister Schouten van Landbouw. Boer Mick Tinga uit Balk was een van hen.

"Ik denk dat we uiteindelijk wel met 300 man waren. Er hebben zich geen problemen voorgedaan met de politie. De politie was vriendelijk en had begrip voor ons." De actievoerende boeren zijn om drie uur huiswaarts gekeerd. De acties gaan zondag verder, maar Tinga wil niet zeggen op welke locaties..

Als de minister doet wat zij wil, dan doen de boeren dat nu ook.

Sieta van Keimpema, Farmers Defence Force

De acties worden niet gecoördineerd door Farmers Defence Force. Het bestuur staat wel achter het doel van de acties. De voedermaatregel is slecht en de minister is nooit bij het overleg aanwezig geweest, als zegt ze zelf van wel, aldus Van Keimpema. "Als de minister doet wat zij wil, dan denken de boeren nu: wij doen nu ook lekker wat wij zelf willen."

Hogere sterfte veroorzaken en dan ook nog een boete opleggen

"De minister gaat met vakantie en laat ons met de rotzooi zitten. Wij hebben de dode kalveren en koeien (omdat krachtvoer aan banden gelegd is om de stikstofuitstoot te verminderen, red.). Boeren met een te hoge veesterfte krijgen een boete. Die is al eerder van kracht geworden. Dus de hogere sterfte veroorzaken en daar dan ook nog een boete voor opleggen."

Geen compensatie

De acties gaan nog wel een tijdje door, verwacht Van Keimpema. "De boeren zijn het zat hoe de Nederlandse staat met hen omgaat. Elke boer heeft rechten en heeft daar ook voor betaald. Fabrieken kunnen gewoon doorgaan met stikstof uitstoten. De luchtvaart idem dito. Sterker nog: De KLM krijgt geld toe van het Rijk. Voor de boer is er geen enkele compensatie."

Het is erop of eronder, anders gaat het helemaal mis.

Sieta fan Keimpema, Farmers Defence Force

Mogelijk komen zondag wegen op slot te zitten in het Noorden. Wat er precies gaat gebeuren, weet Van Keimpema niet. Maar de acties zijn van het hoogste belang: "Het is nu erop of eronder, anders gaat het helemaal mis."

(advertinsje)
(advertinsje)