Omrop TIP: De berchrede fan it flakke lân, deel 3

04 jul 2020 - 10:24

'De berchrede fan it flakke lân' is een serie van Fryslân DOK oer de takomst na de coronacrisis. Mensen uit de wetenschappelijke, culturele en politieke wereld wordt gevraagd een essay te schrijven. Bart Kingma gaat met hen in gesprek, voor de camera's van Albert Jensma en Jan Bensliman.

Langzamerhand kruipt het land uit de lockdown. Biedt 'het nieuwe normaal' ook nieuwe kansen? In een vervolg op 'De berchrede fan it flakke lân' presenteert Fryslân DOK nieuwe essays over de toekomst. In aflevering drie, uitgezonden op zaterdag 4 juli bij NPO2 en op zondag 5 juli bij Omrop Fryslân, is het woord aan zangeres Nynke Laverman en ingenieur Govert Geldof.

Nynke Laverman - Foto: Omrop Fryslan

Nynke Laverman werkt aan haar nieuwe voorstelling 'Plant'. Een verhaal over een vrouw die besluit haar persoonlijkheid in te ruilen voor het bestaan van een plant, om zo een uitgang te vinden uit het fort van beton en materialisme. De coronacrisis dwingt de podiumkunstenares tot andere vormen van theater.

Luister naar de podcast met Nynke Laverman:

Naast de documentaire op televisie brengt Fryslan DOK de bijdragen aan 'de Berchrede' uit als podcast. Alle gesprekken die Bart Kingma gemaakt gemaakt met de schrijvers, zijn te vinden als podcastserie 'Ferhalen fan it flakke lan' (op deze website of via de podcast-app op je telefoon). Het tijdschrift de Moanne publiceert de essays online.

Govert Geldof (l) en Bart Kingma - Foto: Omrop Fryslan

Govert Geldof verdiept zich al jaren in het thema complexiteit. Volgens hem is de maatschappij te complex om er vat op te krijgen. Bestuurders zouden dan ook niet moeten proberen om grote, overkoepelende plannen te bedenken, maar moeten vertrouwen op het vakmanschap van de mensen in de praktijk.

Luister naar de podcast met Govert Geldof:

Fryslân DOK: 'De berchrede fan it flakke lân 3 - Nynke Laverman en Govert Geldof'. Zaterdag 4 juli, 15.30 uur, NPO2 (met Nederlandse ondertiteling, herhaling 5 juli 13.10 uur).
Zaterdag 5 juli, 17.00 uur, Omrop Fryslân (elk uur herhaling)

(Advertentie)
(Advertentie)