Grote behoefte aan tweedehands auto's: "Mensen willen niet meer met het ov"

04 jul 2020 - 08:00

Tweedehands auto's zijn bijna niet aan te slepen. Veel mensen willen niet meer met het openbaar vervoer reizen en zijn daarom op zoek naar een occasion. Maar met de grote vraag naar deze auto's moeten autodealers hard werken om genoeg te kunnen bieden. Want 'nee' verkopen, dat kunnen de autoverkopers niet.

Twaddehans autos

Op het bedrijfsterrein van ABD in Heerenveen staan nog tientallen auto's, maar ze gaan momenteel als warme broodjes over de toonbank. "Wij zien gewoon dat er veel vraag is en dat veel mensen niet meer met het openbaar willen reizen", vertelt Gerry Okkema van ABD. Ook zijn er veel mensen die in plaats van één auto graag twee willen hebben, omdat ook op die manier het openbaar vervoer te mijden. "Wij zien dat mensen mobiel willen blijven. Auto's worden nu heel snel verkocht."

Middenklasse

Vooral naar elektrische auto's, private-lease en occasions is een grote vraag. "Bijna alle auto's verkopen momenteel goed. De hele grote auto's wat minder, maar die tot aan de middenklasse worden snel verkocht", legt Okkema uit.

We kunnen ze nu wel het vel over de oren halen, maar de volgende keer wil je ook graag dat ze bij je in de werkplaats komen en een volgende auto kopen.

Sjoerd Koopmans

Grotere vraag, hogere prijs?

Met de grote vraag naar tweedehands auto's zou je denken dat ook de prijs omhoog zal gaan, maar dat is volgens Sjoerd Koopmans van ABD niet het geval. "We kunnen garanderen dat wij dat niet doen. We hebben te maken met koerslijsten, we hebben te maken met concurrentie, maar we hebben vooral te maken met een relatie. We hebben een relatie met de klant. Dan kunnen we ze nu wel het vel over de oren halen, maar de volgende keer wil je ook graag dat ze bij je in de werkplaats komen en een volgende auto kopen. Dus ja, dan zullen wij iets moeten inleveren."

Foto: Omrop Fryslân

Het autolandschap is erg veranderd in het afgelopen halfjaar. Zo geeft de overheid subsidies van 2.000 euro op een gebruikte elektrische auto en 4.000 euro op een nieuwe elektrische auto. "Er vindt echt een verandering plaats. Hadden we vroeger alleen nog benzine en diesel, nu hebben we - en daar moeten we blij mee zijn - hybrides." En ook LPG is momenteel populair. "We hebben nu een heel ander merk. Private-lease, niet te vergeten. Er zijn steeds meer mensen die willen weten waar ze aan toe zijn."

De grote vraag zorgt er ook voor dat de dealers steeds minder in de verkoop hebben. Er komt een tekort aan auto's voor de verkopers. "Het lijkt nu nog goed, maar we zoeken wel mensen waarvan we de auto kunnen opkopen. We kunnen geen 'nee' verkopen."

Verslaggever Maaike van der Hoek op zoek naar een tweedehands auto

(Advertentie)
(Advertentie)