Kermisexploitanten mogen weer, maar komen niet aan de bak: "Een hele zomer niets is jammer"

04 jul 2020 - 07:00

Kermisexploitanten in Fryslân mogen weer beginnen. Er is alleen geen werk, want alle dorpsfeesten zijn afgelast. Door de nu nog geldende maatregelen is het niet mogelijk om een groot feest in een tent te organiseren.

Dat heeft ook consequenties voor de uitbaters van onder andere zweef- en draaimolens. Alle apparaten staan nog gewoon stof te vangen in garages. "Het klonk goed, wat Rutte zei, eind juni. Dat de 'kermisexploitanten' weer aan het werk mogen. Maar hier staat mijn zweefmolen binnen in de garage", zegt Dirk Wolters, uitbater van de 'nostalgische zweefmolen'.

Was er geen virus gekomen, dan had Wolters deze dagen in Achlum gestaan. Nu pakt hij de stekker van het draaiorgel, die bij de installatie hoort. Wolters zet een paar knoppen om en de garage wordt gevuld met het geluid dat je normaal gesproken ieder weekend wel ergens in de provincie kan horen. Wolters: "Ik heb wel wat spaargeld achter de hand. Maar een hele zomer niets, dat is jammer." In de tussentijd doet hij ander werk: hij rijdt voor een transportbedrijf.

De zweefmolen ligt achter in de vrachtwagen: klaar voor gebruik. - Foto: Omrop Fryslân

Wolters heeft wel begrip voor de feestcommissies in de dorpen. "Het is niet te doen als je in een feesttent anderhalve meter afstand moet handhaven. Een dorpsfeest is een feesttent met een band, een zweef- en draaimolen en een snackwagen. Er wordt gedanst en meegezongen. Dat mag niet, en dus kun je er niet aan beginnen."

Voor september heeft Wolters, zo het nu lijkt, nog een paar klusjes op de planning staan. "Dan is het wachten tot volgend jaar. Daar durf ik niets van te verwachten. Ik hoop echt dat er snel een vaccin komt."

Kermisexploitant Dirk Wolters

(advertinsje)
(advertinsje)