Sporter van de Week: Tornike Tsjakadoea

03 jul 2020 - 17:21

"Het is een prachtig gevoel. Je staat na drieënhalve maand weer op de mat." Judoka Tornike Tsjakadoea is ontzettend blij dat hij vanaf woensdag weer normaal kan trainen. Tennissers, zwemmers of kaatsers mochten allang weer van start, maar contactsporten moesten lang wachten. Dat is beloond met de versoepelingen die woensdag zijn ingegaan.

FH REPO Tornike Tsjakadoea

Half maart stond Tsjakadoea voor het laatst op de mat, daarna raakte Nederland in de ban van het coronavirus. Maar nu mag hij eindelijk weer. "Als je dan weer op Papendal komt en je komt weer in die sfeer... Iedereen is enthousiast en iedereen heeft zin om te judoën. Dat is geweldig, dat geeft een topgevoel", vertelt de judoka na de eerste trainingen.

Op Papendal traint de nationale judoselectie, maar dat was de afgelopen maanden een gesloten bolwerk. Tsjakadoea moest toen op andere manieren trainen. "Een maat van mij heeft thuis krachtapparaten. Daar ging ik elke dag naartoe om te trainen. Conditionele trainingen deed ik ook in het bos, ook met andere jongens. Zo kwam je de trainingsperiode wel door. Maar je moet alles zelf doen, dat is wel aardig gelukt."

Tornike Tsjakadoea is geboren in Leeuwarden, opgegroeid in Drachten en hij voelt zich een echte Fries. Zijn ouders kwamen in de jaren negentig vanuit Georgië naar Nederland en wonen nu buiten de provincie.

Tsjakadoea komt uit in de klasse tot en met 60 kilogram. Hij won al eens een gouden medaille op een Grand Prix-wedstrijd en brons bij een Grand Slam-wedstrijd. Sinds februari is duidelijk dat hij naar de Olympische Spelen gaat.

Foto: Omrop Fryslân

Bang voor besmetting met het coronavirus is Tsjakadoea niet. De judoka's zijn van tevoren allemaal getest. "Dat was allemaal positief eigenlijk. Of, negatief eigenlijk. Maar dat is positief voor ons, haha", aldus de Fries. Het begin was deze week rustig. "Je moet het judogevoel weer krijgen. Eerst ben je vol aan het rammen, daar is je lichaam ook aan gewend. Als je dan drie maanden lang niet judoot, moet je lichaam weer rustig wennen om blessures te voorkomen."

De periode van nu tot en met de zomer van volgend jaar staat voor Tsjakadoea in het kader van de Olympische Spelen. Groot voordeel is dat hij zich al heeft geplaatst. "De internationale judofederatie heeft een planning gemaakt om wedstrijden door te kunnen laten gaan. Dat begint in september, maar dat weten ze nog niet zeker omdat het niet in alle landen nog goed is. Ik ga er vanuit dat ik ergens in november, december weer begin met judowedstrijden."

(Advertentie)
(Advertentie)