Opsterland hoopt boeren mee te krijgen voor nieuwe bloemroutes

03 jul 2020 - 12:13

Speciale routes met bloeiende randen van weilanden moeten fietsers in Opsterland bewust maken van de noodzaak van meer biodiversiteit. Het gaat om twee routes van ieder zo'n 30 kilometer lang. De fietsroutes zijn vrijdag officieel geopend door wethouder Anko Postma.

Foto: Nadine de Ruiter Fotografie

Het initiatief is genomen door Japke Weij van de Bijenbrigade Beetsterzwaag. "Het is in 2018 ontstaan, toen ben ik begonnen met burgerinitiatief Op de bres voor de Bij. Fryslân is een groene provincie, maar een woestijn voor de bij. Dat komt door het gebrek aan biodiversiteit. Wij hebben biljartlakens als weiland, zonder insecten en vogels. Ik dacht: daar wil ik mij voor inzetten. In Beetsterzwaag hebben we al aardig wat projecten opgezet. Ook met scholen, zodat de nieuwe generaties er ook mee kennismaken," zegt Weij.

Routes langs de weilanden

Weij heeft contact gelegd met Stichting Bloeiend Boerenland, ELAN Zuidoost-Friesland en een aantal boeren in de omgeving van Nij Beets. "Toen kwam boer Warner van der Leeuw met het idee om de randen van de akkers in te zaaien," vertelt ze. Het project moet meerjarig zijn en heeft als doel het terugbrengen van insecten en vogels op de weilanden van Opsterland. De nieuwe routekaarten zijn onder meer te krijgen bij Museum Opsterland, de VVV en recreatie- en horecabedrijven in de regio.

Leo Bil van Stichting Bloeiend Boerenland is blij met de bloemenbermen. "De resultaten zijn nu zichtbaar in het veld, het tilt op van de insecten. Dat is heel mooi om langs te fietsen. Het gaat niet alleen om de insecten, maar ook om het verlies aan akkerflora. Er zijn nog genoeg locaties waar nog geen bloemen bloeien. En ook buiten Opsterland zijn er mogelijkheden genoeg."

Verslaggever Arjen Bosselaar op de fiets in Nij Beets

De rûtekaart - Foto: Oprom Fryslân, Arjen Bosselaar

Compensatie voor een halve hectare

Boer Warner van der Leeuw is een van de boeren die enthousiast deelneemt aan het fietsrouteproject. "Ik vind het mooi, ik wil graag wat doen voor de biodiversiteit. Met dit project kun je wat laten zien," zegt hij. "Het collectief Elan geeft er een vergoeding voor, dus in die zin compenseert dat het verlies aan opbrengst. Ik heb bijna een halve hectare ingeleverd. Ik heb de route zelf al gefietst en het is hartstikke mooi."

Niet alle boeren hebben biljartlakens als weiland, geeft hij aan. "Het ligt wel genuanceerd, ik denk dat veel boeren wel bezig zijn. Bijvoorbeeld met het beheer van slootranden. Er worden stukken laten staan. Dus het verandert wel, maar aan de andere kant moet er wel opbrengst blijven van het land. Je wilt goed voedsel voor je vee. Maar ik hoop dat we boeren mee kunnen krijgen voor dit project."

Japke Weij, Warner van der Leeuw en Leo Bil

(advertinsje)
(advertinsje)