SOVIDZ-voorzitter over vervallen kort geding: "Ontzettend blij mee"

03 jul 2020 - 08:18

Verpleeghuizen waar een coronabesmetting is, hoeven niet meer perse op slot. Dat heeft het ministerie van Volksgezondheid bepaald. Daarmee vervalt het kort geding dat was aangespannen tegen de staat door Stichting Onnodige Vrijheidsbeperking in de Zorg (SOVIDZ). "Daar zijn wij ontzettend blij mee", zegt SOVIDZ-oprichtster Berber Bijma. "Voor een stichting die nog maar twee weken bestaat, is het absoluut een succes."

Foto: Shutterstock

"Wij ontdekten dat de minister de maatregel dat een verpleeghuis op slot moet zodra er één besmetting is, een aantal dagen geleden had voorgeschreven aan de Veiligheidsregio's en dat die die ook allemaal overnamen." Dat ging echter in tegen de eigen oproep van de minister aan instellingen om maatwerk te leveren in coronatijd. "Toen dachten wij: dit klopt niet met alles wat wij verder hebben gehoord, dit klopt niet."

Ministerie

SOVIDZ legde de kwestie vervolgens voor aan het ministerie van Volksgezondheid om te kijken of het klopte. "Zij zeiden dat dat het geval was en dat ze voor veiligheid kozen in het geval van een besmetting in een verpleeghuis. Alles zou dan op slot." De stichting besloot het daarom aan de rechter voor te leggen. Bijma: "Maar voordat we zo ver waren, bedacht de minister zich."

Sommige verpleeghuizen toch dicht

SOVIDZ krijgt echter nog steeds mails van mensen die vertellen over hoe het er in sommige huizen, waar geen besmettingen zijn, op dit moment aan toe gaat. "Er zijn nog wel veel huizen die terughoudend zijn in het opengaan. Dat is helemaal niet in lijn met wat de minister vorige week op de persconferentie zei over dat verpleeghuizen nu hun deuren weer open moeten zetten."

SOVIDZ gaat de kwestie voorleggen aan de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd, met het verzoek om bij deze instellingen het toezicht weer snel op te pakken.

Berber Bijma van Stichting Onnodige Vrijheidsbeperking in de Zorg

(Advertentie)
(Advertentie)