Sociaal proefproject voor jongeren De Werkerij kan doorgaan

02 jul 2020 - 21:00

De toekomst van leer- en werktraject De Werkerij voor Leeuwarder jongeren is voorlopig veiliggesteld. De gemeente kan het tekort van 500.000 euro niet volledig aanvullen, maar toch extra geld vanuit de regelingen 'beschermd wonen' en 'thuis plus (WMO)' kan de Werkerij voorlopig toch door.

Sosjaal proefprojekt foar jongerein De Werkerij kin trochgean

In drie jaar tijd heeft De Werkerij in Leeuwarden de jeugd tot 27 jaar geholpen om weer regelmatig te leven en daarna de draad van school weer op te pakken of om aan het werk te gaan. De Werkerij biedt de jeugd meer begeleiding dan de gemeenten, bijvoorbeeld bij wonen, problemen met het gebruik van middelen of financiën.

Maatwerk

De Werkerij levert meer maatwerk, zegt directeur Peter Damsma. "Het is maatwerk qua lengte, intensiviteit en middelen die je inzet. Daar voorziet de participatiewet op dit moment niet in. De trajecten vanuit de gemeente zijn vrij begrensd qua duur en vorm en deze groep jongeren heeft daar meer maatwerk in nodig."

Jordi is in stik positiver wurden - Foto: ORF

De jeugd heeft vaak een historie met uitval op school of komt via de jeugdzorg. Sommigen waren zelfs dakloos. Bij De Werkerij worden alle problemen integraal aangepakt. Als de jeugd er weer aan toe is, kunnen ze naar school of aan het werk.

Positiever geworden

De 21-jarige Jordi is een van hen. Hij zit nu drie maanden bij De Werkerij. Hij werkt in de fietsenmakerij, maakt muziek in de studio en sport in de fitnesszaal. Eerder zat hij maar wat op de bank en bij De Werkerij is hi veel positiever geworden. "Het is gewoon heel tof om hier naartoe te gaan. De mensen zijn heel leuk en het geeft een goed gevoel."

Hij wil een opleiding tot beveiliger volgen. Zo heeft De Werkerij al meer resultaten geboekt met mensen die weer een woning hebben gekregen, een opleiding volgen of aan het werk zijn gegaan. Sommigen zijn bij het Friesland College aan de slag en een ander is bij een meubelmakerij in de leer. De Werkerij helpt momenteel zo'n dertig jongeren.

Der wurkje tritich jongeren by De Werkerij - Foto: ORF
(Advertentie)
(Advertentie)